NAGRADA HRVATSKOG GLUMIŠTA 2023.

Dodijeljene Nagrade hrvatskoga glumišta za 2023. godinu

Nagradu za najbolju dramsku predstavu u cjelini osvojila je predstava Don Juan Jean-Baptiste Poquelin Molièrea u režiji Dejana Projkovskog i produkciji HNK-a u Zagrebu. Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje u kategoriji drame pripala je Želimiru Mesariću, a u kategoriji opere sopranistica Branka Beretovac - Vondraček.

Priredio: Željko Anzulović, 25. studenog 2023.

Nagrade hrvatskog glumišta u svojem trideset i prvom izdanju dodijeljene su u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u kategorijama dramske, radio i televizijske umjetnosti, operete ili mjuzikla te baleta. Nagradu za najbolju dramsku predstavu u cjelini osvojila je predstava Don Juan Jean-Baptiste Poquelin Molièrea u režiji Dejana Projkovskog i produkciji HNK-a u Zagrebu.

Najboljim redateljem u kategoriji drame proglašen je Ivan Leo Lemo za režiju predstave Zakon Zagore u produkciji Gradskog kazališta mladih Split. Najbolja dramska glumica je Anita Matić Delić za ulogu u predstavi Na dnu oceana postoje neki svjetovi Romana Nikolića u produkciji U. O. Kazališna družina Arterarij iz Zagreba, a nagrada za najboljeg glumca dodijeljena je Vedranu Dakića za ulogu Duška u predstavi Plišana revolucija Vanje Jovanovića i Mateja Sudarića u produkciji Kulturnog centra Osijek.

Nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu osvojila je Ana Magud za ulogu Kate u predstavi Velo misto Miljenka Smoje u režiji Marine Pejnović, a mušku Dušan Bućan za ulogu Sganarella u Molièreovoj predstavi Don Juan u režiji Dejana Projkovskog.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u kategoriji drame, za žensku je ulogu nagradu osvojila Mateja Tustanovski za ulogu Mile u predstavi Plišana revolucija i za ulogu Tamarine mame u predstavi Sutra to možeš biti ti. Za mušku ulogu nagradu je osvojio Luka Knez, koji je glumio Šimu u predstavi Beštije autorskog projekta Kristine Grubiše i Karle Leko.

Najbolju žensku ulogu za u kategoriji ostvarenja u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mlade ostvarila je Mia Vladović za ulogu Haruna u predstavi Mačak u čizmama Charlesa Perraulta u režiji Nine Kleflin, a mušku Toni Kukuljica za ulogu Dražena u predstavi Dražen Paška Vukasovića i Ivane Vuković u koprodukciji HNK-a u Šibeniku i Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba. Prestava Dražen osvojila je i nagradu za najbolju predstavu za djecu i mlade. Ana Tonković dobitnica je nagrade za najbolju adaptaciju libreta Ero s onoga svijeta Milana Begovića za istoimenu predstavu, izvedenog u produkciji Zagrebačkog kazališta lutaka.

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u radiodrami, koja se dodijeljuje bijenalno, osvojio je Domagoj Ivanković za ulogu u radio drami Your love is king Espija Tomičića u režiji Hane Veček i za ulogu u radio drami Naša kuća Kristine Kegljen u režiji Hane Veček. Kristian Milić nagrađen je za najbolje redateljsko ostvarenje u TV drami za režiju 1. epizode TV serije Nestali 2.

Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodjeljena je autorskom timu i ansamblu predstave Pravila su jednostavna u produkciji Umjetničke organizacije Četveroruka iz Zagreba.

Nagradu za najbolju kazališnu scenografiju osvojio je Marin Gozze u drami Tiha noć Miljenka Smoje/Ivice Ivaniševića u režiji Gorana Golovka i produkciji HNK-a Split, a za kostimografiju Alan Hranitelj u opereti Šišmiš Johanna Straussa u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji HNK-a u Zagrebu.

Vesela udovica, opereta Franza Lehára u režiji Damira Lončara i produkciji HNK-a u Osijeku, proglašena je najboljom predstavom u cjelini u kategoriji operete ili mjuzikla. Za najbolji redatelj u kategoriji operete i mjuzikla je Leo Mujić, koji je režirao mjuzikl Ljepotica i zvijer Alana Menkena, Howarda Ashmana, Tima Ricea i Linde Woolverton u produkciji kazališta Komedija.

Za najbolju žensku ulogu u opereti ili mjuziklu nagradu je osvojila Marija Kuhar Šoša za ulogu Adele u opereti Šišmiš Johanna Straussa u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji HNK-a u Zagrebu, a mušku Domagoj Dorotić za ulogu Gabriela von Eisensteina u opereti Šišmiš Johanna Straussa u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji HNK-a u Zagrebu. Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u području operete ili mjuzikla nagradu je osvojio Benjamin Šuran za ulogu Franka u opereti Šišmiš Johanna Straussa u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji HNK-a u Zagrebu.

Najboljom baletnom predstavom proglašen je Peer Gynt na glazbu Edvarda Griega prema istoimenom romanu Henrika Ibsena u koreografiji i režiji Edwarda Cluga i u izvedbi HNK-a u Zagrebu. Nagradu za najbolje koreografsko ili dirigentsko ostvarenje u baletu osvojio je Leo Mujić za koreografiju predstave Veliki Gatsby na glazbu Philipa Glassa, Leonarda Bernsteina, Georgea Gershwina, Louisa Prima, Samuela Barbera, Glena Millera, George Whitefield Chadwidska i u izvedbi HNK-a Split na 68. Splitskom ljetu.

Natalia Kosovac najbolja je ženska uloga u baletu, za ulogu Valerije u baletu Spartak na glazbu Arama Hačaturjana u koreografiji Jiříja Bubeníčeka, te za ulogu Solveig u baletu Peer Gynt na glazbu Edvarda Griega prema istoimenom romanu Henrika Ibsena u koreografiji i režiji Edwarda Cluga i u izvedbi HNK-a u Zagrebu. Najbolja muška uloga u baletu pripala je Takuyi Sumitomo za ulogu Spartaka u baletu Spartak na glazbu Arama Hačaturjana u koreografiji Jiříja Bubeníčeka, te za ulogu Peer Gynta u baletu Peer Gynt na glazbu Edvarda Griega prema istoimenom romanu Henrika Ibsena u koreografiji i režiji Edwarda Cluga i u izvedbi HNK-a Zagreb. Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u baletu nagradu je dobila Maria Matarranz de las Heras za ulogu Julije u predstavi Romeo i Julija na glazbu Sergeja Prokofjeva u koreografiji Jiřija Bubeničeka i u izvedbi HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje u kategoriji drame pripala je Želimiru Mesariću, a u kategoriji opere sopranistici Branki Beretovac – Vondraček.

©Hrvatskoglumiste.hr, objavljeno 25. studenog 2023.