GIORGIO SURIAN, Nagrada hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje, opera, 2020.

Umjetnik impozantne međunarodne karijere

Pjevao je pod vodstvom najvećih svjetskih dirigenata, surađivao s vrhunskim svjetskim redateljima i bio partner velikim svjetskim pjevačkim zvjezdama.

Rodom iz Rijeke u kojoj dobiva osnovno glazbeno obrazovanje, Giorgio Surian završava studij solo pjevanja na Akademiji u Ljubljani, te na Konzervatoriju u Trstu i Padovi. Usavršavao se u prestižnoj školi milanske operne kuće La Scala.

Već kao dvadesetogodišnjak debitirao je u HNK-u u Rijeci kao Sulejman u Zrinjskom, a potom nastavio velikim koracima graditi karijeru na najvećim svjetskim opernim pozornicama poput milanske La Scala, Metropolitan u New Yorku, Staatsoper u Beču, Arena u Veroni, Opera House u Londonu, Teatro Real u Madridu, Festival u Salzburgu, El Liceo u Barceloni, Bolshoy Teatar u Moskvi….

Na hrvatskim opernim scenama bilježi nastupe osim u riječkom HNK-u, u HNK Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, na Varaždinskim baroknim večerima. Tijekom iznimno bogate karijere, a zahvaljujući svom blistavom rasponu glasa, ostvario je Giorgio Surian preko 160 različitih uloga u operi, oratorijima i misama.

Kao basso profondo istaknuo se u ulozi Fiesca (Simon Bocanegra), Senece (Krunidba Popeje), Polifema u oratoriju (Acis, Galatea i Polifemo). Kao basso cantabile pjevao je u operama Ernani, Attila, Nabucco, Don Carlo, Lombardijci, Luisa Miller, Sicilijanske večeri, Moć sudbine, Anna Bolena, La Favorita, Lucrezia Borgia, Puritani, Norma, Lucia di Lammermoor i drugima. Kao bas-bariton ostvario je cijeli niz važnih uloga u operama Faustovo prokletstvo, Hoffmannove priče, Robert Đavao, a kao bariton zablistao je u operama Falstaff, Tosca, Carmen, Ukleti Holandez, Francesca da Rimini. Zahvaljujući nenadmašnom glumačkom talentu, Surian se posebno istaknuo u nizu komičnih opera: Seviljski brijač, Ljubavni napitak, Don Pasquale.

Pjevao je pod vodstvom najvećih svjetskih dirigenata poput Claudia Abbada, Carlosa Cleibera, Ricarda Muttia, Seiji Ozave, Lovre von Matačića, Zubina Mehte, Lorina Maazela i drugih. Surađivao je s vrhunskim svjetskim redateljima: Franco Zeffirelli, Ugo de Ana, Luca Ronconi, Werner Herzog, Andrei Konchalovsky, William Friedkin i mnogim drugima.

Vrijedno je spomenuti i da je bio partner velikim svjetskim pjevačkim zvjezdama poput Joan Sutherland, Mirelle Freni, Andrea Bocellija, Placida Dominga i drugih. Svoje znanje i pjevačko umijeće već godinama s velikim uspjehom prenosi mladim pjevačima na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Dobitnik je brojnih hrvatskih i inozemnih nagrada: Milka Trnina, Orlando, Milan Pihler, Vladimir Ruždjak,  Premio lirico internazionale Mario Tiberini, odličje Zvijezde Danice s likom Marka Marulića za svekoliki doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu.

Upravni odbor HDDU-a i Žiri za operu, operetu i mjuzikl, 11. studenog 2020.