NAGRADE I PRIZNANJA 30. FESTIVALA GLUMCA

Trideset godina slavljenja glumačkih ostvarenja

„Neukalupljeni u standarde i nastojeći subverzivno djelovati Vanja Jovanović i Petra Pleša predstavom Mala zabava s petero mladih i talentiranih glumaca odveli su nas u svijet u kakvom danas živimo, u svijet u kojem gledamo a ne vidimo, slušamo a ne čujemo, u svijet u kojem se rijetko pitamo mogu li se takve tragedije i nama dogoditi.“

Priredio: Željko Anzulović, 22. svibnja 2023.

Svečana dodjela nagrada i priznanja 30. Festivala glumca održala se u nedjelju, 21. svibnja u 18 sati na imanju Principovac u Iloku. Stručni Ocjenjivački sud 30. izdanja Festivala glumca koji se održao od 14. do 21. svibnja 2023. radio je u sastavu: Mirela Brekalo Popović, Maro Martinović i Miroslav Čabraja.

NAGRADA „VANJA DRACH“ za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje se ansamblu predstave MALA ZABAVA autora Vanje Jovanovića i Petre Pleše u režiji Vanje Jovanovića i produkciji Sveučilišta u Zagrebu, Studentskog centra i Teatra & TD iz Zagreba.

OBRAZLOŽENJE: Neukalupljeni u standarde i nastojeći subverzivno djelovati Vanja Jovanović i Petra Pleša s petero mladih i talentiranih glumaca odveli su nas u svijet u kakvom danas živimo, u svijet u kojem gledamo a ne vidimo, slušamo a ne čujemo, u svijet u kojem se rijetko pitamo mogu li se takve tragedije i nama dogoditi. Kroz pet glumačkih bravura koje su pomno građene od početka do kraja uz iznimnu koncentraciju, koja je prešla i na nas, došli su do izvrsne suigre pet različitih karaktera koja je rezultirala ovom nagradom.

NAGRADA „IVO FICI“ za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca do 28 godina dodjeljuje se LUKI KNEZU za ulogu u predstavi Mala zabava autora Vanje Jovanovića i Petre Pleše, u režiji Vanje Jovanovića i produkciji Sveučilišta u Zagrebu, Studentskog centra i Teatra & TD iz Zagreba.

OBRAZLOŽENJE: Iznimnim talentom, vještinom, pažnjom i koncentracijom istaknuo se Luka Knez kako građenjem uloge tako i samom izvedbom. U maniri iskusnog glumca Luka je savladao sve prepreke koje su pred njega postavljene te time dokazao da hrvatsko glumište ne mora brinuti za svoju budućnost.

NAGRADA „NADA SUBOTIĆ “ za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina dodjeljuje se LUCIJI DUJMOVIĆ za ulogu Lucije u predstavi Studentica autorice Dorotee Šušak prema improvizacijama glumaca u režiji Christiana Jean-Michela Jalžečića i produkciji Divan teatra iz Zagreba

OBRAZLOŽENJE: Jednostavna u ideji a vješta u realizaciji Lucija Dujmović vodi nas, vrlo duhovito, u svijet ženskih problema. Potpuno nenametljivo i s mjerom Lucija igra Luciju i sa svojim iznimno talentiranim kolegom Lovrom Juragom, gradi priču satkanu od desetak različitih duhovitih situacija koje su vrlo vješto i elegantno odigrane.

NAGRADA „NEVENKA FILIPOVIĆ“ za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade dodjeljuje se ZDENKI ŠUSTIĆ za ulogu Vještice u predstavi Ivica i Marica Braće Grimm u režiji Luke Juričića i produkciji Lutkarske scene „Ivana Brlić-Mažuranić“ – Scena „I.B.M.“ iz Zagreba.

OBRAZLOŽENJE: Mlada glumica Zdenka Šustić pokazala se kao izvrstan izdanak osječke akademije i njenog nastojanja profesionaliziranja lutkarstva u akademskom smislu. Njena iznimna animacija, a i gluma pokazali su da nam je i hrvatsko lutkarstvo na visokom nivou. Vrlo duhovito i vješto animirala je i gradila lik vještice. Treba nadalje na glasiti i pohvaliti njenu kreaciju uloge u predstavi Mala zabava gdje je pokazala također veliku paletu talenta i profesionalnosti.

NAGRADA „FABIJAN ŠOVAGOVIĆ“ za najboljeg glumca dodjeljuje se IVANU SIMONU za ulogu u predstavi Mala zabava autora Vanje Jovanovića i Petre Pleše, u režiji Vanje Jovanovića i produkciji Sveučilišta u Zagrebu, Studentskog centra i Teatra & TD iz Zagreba.

OBRAZLOŽENJE: Ivan Simon je svojom karizmom i posebnošću postigao zavidnu razinu prirodnosti koja je rezultira jakim emocionalnim angažmanom kod publike. Energično i suvereno gradio je lik od početka do kraja stvarajući u nama osjećaj nelagode koji nas tjera na razmišljanje u kakvom društvu živimo i želimo li to iskreno ili se pak bojimo.

NAGRADA „FABIJAN ŠOVAGOVIĆ“ za najboljeg glumca dodjeljuje se DAVORU JUREŠKU za ulogu Učitelja Škunce u predstavi Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja Ive Brešana u režiji Dražena Ferenčine i koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Zadar i Kazališta lutaka Zadar.

OBRAZLOŽENJE: Davor Jureško je svojom osobnošću i iskustvom, nenametljivo i minuciozno gradio lik Učitelja Škunce koji je od buntovnika postao poslušnik. Iz prikrajka poentirao je upravo tamo gdje je trebalo. Izrazito karakterno, specifičnim postupcima satkanim od niza malih zahvata, gradio je osobnost lika koji simbolizira današnju učmalost i letargiju intelektuale.

NAGRADA „FABIJAN ŠOVAGOVIĆ“ za najbolju glumicu dodjeljuje se OLIVERI BALJAK za ulogu Bele u predstavi Otočka terca prema tekstu Sjecišta Beatrice Kurbel u režiji Ivana Vanje Alača i produkciji samostalne umjetnice Ane Vilenica u suradnji s Centrom za kulturu Novi Vinodolski.

OBRAZLOŽENJE: U sjetnom oku Olivere Baljak vidjele su se sve prednosti i mane načina života na otoku. Izrazito karakterno, mirno i s lakoćom gradila je lik svoje Bele koja, zatočena u želji pomagati svima, a zanemarivati sebe, ostaje na otoku cijeli svoj život služiti. U njoj smo mogli prepoznati naše majke, bake, supruge. Žene. Istaknula se jakom emocijom koja je prešla i na nas.

NAGRADA „FABIJAN ŠOVAGOVIĆ“ za najbolju glumicu dodjeljuje se ARIJANI ČULINA za ulogu Fani u predstavi 55 kvadrata Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split.

OBRAZLOŽENJE: Izrazito precizno i točno, karakterno i s mjerom Arijana Čulina odigrala je ulogu Fani u predstavi 55 kvadrata. Transformacija u tijelu, gesta, te izgovorena riječ bili su besprijekorni. Svojim stilom igre zarazila nas je i smijehom i suzom u oku te tako slojevito pokazala krivulju emocija koje su nas odvele u njen svijet.

NAGRADA „IVO GREGUREVIĆ“ za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu dodjeljuje se ZLATKU VITEZU odlukom Festivalskog vijeća Festivala glumca.

NAGRADA „ZVONIMIR TORJANAC“ za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca dodjeljuje se HIMZI NUHANOVIĆU odlukom Festivalskog vijeća Festivala glumca.

POSEBNO PRIZNANJE za osobni doprinos i dugogodišnje sudjelovanje u organizaciji Festivala glumca u Iloku dodjeljuje se ŽELJKU SLADETIĆU odlukom Festivalskog vijeća Festivala glumca.

POSEBNO PRIZNANJE za dugogodišnji doprinos i sudjelovanje u organizaciji Festivala glumca dodjeljuje se vjernom partneru Festivala TVRTKI ILOČKI PODRUMI d.d. odlukom Festivalskog vijeća Festivala glumca.

Festival je proglasio zatvorenim Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić riječima: „Festival glumca svake godine raste i sve je više dobrih predstava i glumaca. Zahvalio bih se ocjenjivačkom sudu, organizatorima i domaćinima ovogodišnjeg Festivala. Trideset godina nije malo. Želim da se Festival nastavi razvijati, iako je ovo što smo do sada postigli iznad svih naših očekivanja. Nadam se da će Festival potrajati još jako dugo.“

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, 30. Festival glumca, objavljeno 22. svibnja 2022.