Tena Štivičić postaje nova ravnateljica Drame HNK-a u Zagrebu

Velik međunarodni uspjeh Tena Štivičić postigla je 2014. praizvedbom drame Tri zime u londonskom Royal National Theatreu, za koju je osvojila jedno od najvećih kazališnih priznanja, nagradu Susan Smith Blackburn.

25.5.2024. – Višestruko nagrađivana dramaturginja i spisateljica Tena Štivičić s datumom 10. lipnja 2024. godine preuzima dužnost ravnateljice Drame HNK u Zagrebu.

Čast mi je što je naša proslavljena dramaturginja i spisateljica Tena Štivičić prihvatila moj poziv da bude ravnateljica Drame te vjerujem kako će naš sjajni dramski ansambl pod njenim vodstvom uspješno, uz klasični repertoar, ostvarivati inovativne dramske forme s naglaskom na razvoj dramskih projekata i originalnih produkcija, rekla je intendantica zagrebačkog HNK-a Iva Hraste Sočo.

Izrazito mi je zadovoljstvo na poziv intendantice Ive Hraste Sočo preuzeti dužnost ravnateljice Drame HNK u Zagrebu. Na ovoj odgovornoj poziciji posvetit ću se stvaranju inspirativnog i poticajnog okruženja za sve članove našeg ansambla kao i suradnike. Iskreno se radujem svim izazovima i budućim uspjesima, izjavila je Tena Štivičić koja je diplomirala dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a 2004. godine magistrirala na londonskom Goldsmiths Collegeu, na odsjeku za Dramsko pismo. Velik međunarodni uspjeh postiže 2014. praizvedbom drame Tri zime u londonskom Royal National Theatreu, za koju je osvojila jedno od najvećih kazališnih priznanja, nagradu Susan Smith Blackburn.

Prvu dramu Nemreš pobjeć od nedjelje napisala je na trećoj godini dramaturgije. Drama je iste godine praizvedena u kazalištu ZKM i osvojila je Rektorovu nagradu i Nagradu “Marin Držić”. Uslijedio je niz novih izvedaba, izdanja i prijevoda te drame u kazalištu i na radiju, u Hrvatskoj i širom Europe. Nemreš pobjeć od nedjelje jedna je od njezinih najizvođenijih drama.

Drama Dvije praizvedena je u beogradskom kazalištu Atelje 212 godine 2003. Bila je to prva nova hrvatska drama izvedena na srpskoj pozornici nakon raspada Jugoslavije. Na Marulićevim danima u Splitu predstava je osvojila Nagradu publike, a drama je izvedena u nekoliko novih produkcija u regiji, uključujući i HNK u Zagrebu. Drama je objavljena u zbirci drama Dvije i druge, u izdavačkoj kući Profil.

Prva godina boravka u Londonu inspirirala je dramu Fragile!. Praizvedba drame u Mladinskom gledališču u Ljubljani proglašena je najboljom predstavom godine na Borštinkovom festivalu u Sloveniji. Fragile! je izvedena u nizu europskih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku, Austriju i Tursku, te BBC Radiju4; prevedena je na nekoliko jezika i osvojila je mnoge nagrade, među kojima Europsku autorsku nagradu i Nagradu za inovativni dramski tekst na Heidelberg Stückemarktu 2008.

U povodu obilježavanja pedesete obljetnice postojanja legendarnog teatra Royal Court 2006. Tena Štivičić uvrštena je, po izboru BBC-ja i Royal Courta, među pedeset mladih dramskih pisaca koji će obilježiti sljedećih pedeset godina kazališta u Velikoj Britaniji.

Izvor: www.hnk.hr, Hrvatskoglumiste.hr, 25. svibnja 2024.