PREDRAG PETROVIĆ (Osijek, 7. rujna 1955. – 23. ožujka 2019.)

Svestrani Osječanin koji se nije vratio zavičaju

Premda se očekivalo da će kad završi Akademiju biti značajno kvalificirano pojačanje za osječku Dramu, Predrag Peđa Petrović više se nije vratio u Osijek! Glumio je svugdje pomalo: u zagrebačkim kazalištima (Teatar &TD, DK “Gavella”, Zagrebačko kazalište lutaka), grupi AKTER, u splitskom, varaždinskom i pulskom kazalištu, kod Ljubiše Ristića u Subotici (KPGT), u TV-nizankama i na filmu.

Piše: Branka Primorac

Predraga Peđu Petrovića od rane je mladosti zanimala gluma. Potvrdu imamo u tekstu kazališnog publicista iz Osijeka Ljubomira Stanojevića, koji je u listu “Kazalište” iz 1974. godine pronašo kratku crticu o predstavi Prije toga  Güntera Grassa, u prijevodu i režiji Branka Mešega. Izvedena je u čuvenom osječkom Miniteatru (premijera 28. veljače 1974.), a jedan od glumaca je ljepuškasti devetnaestogodišnji Peđa kojem je to, prema njegovim navodima u molbi za primanje u članstvo Udruženja dramskih umjetnika 1980., bila prva uloga. Autor članka u listu “Kazalište” potpisan je samo inicijalom imena. Riječ je, navodi Stanojević, o tadašnjem suradniku “Kazališta”, kasnije istaknutom sportskom novinaru i publicistu Dragutinu Keržeu koji je jedno vrijeme pratio Petrovićevu karijeru.

“Bili su to počeci mladog kazališnog entuzijasta Predraga-Peđe Petrovića”, piše Stanojević, “tada još ni maturanta. Sljedeće godine već je student Pravnog fakulteta u Osijeku i po uzoru na Miniteatar i njegov Omladinski scenski studio pokreće (nažalost bez većeg uspjeha) Scenu osječkih studenata (SOS). Peđa tada ima iza sebe već nekoliko ostvarenih uloga u profesionalnom HNK-u (Malograđani Gorkog; Lisistrata i NATO Hochhutha; Karneval cvrčaka Jirsaka i Kekanovića), a sljedeće godine zaljubljenik u kazalište, Osječanin Predrag Petrović, polaže prijemni ispit i postaje student zagrebačke Akademije kazališne i filmske umjetnosti.” Bio je stipendist kazališta &TD.

Profesori glume bile su mu glumačke veličine Izet Hajdarhodžić i Rade Šerbedžija, u klasi u kojoj je i diplomirao. Iz osječkih glumačkih izvora potvrđuju da je bio zainteresiran za osječki dislocirani studij glume čije je osnovanje zapinjalo nekoliko godina, ali nastava je ipak krenula 1978./79. U međuvremenu je Petrović već student zagrebačke Akademije. Međutim, ne ostvaruju se predviđanja potpisanog člankopisca “dk” (Dragutin Kerže) da će “kad završi Akademiju biti značajno kvalificirano pojačanje za osječku Dramu” (“Kazalište”, br. 106, 1-15 listopada 1976.).

Predrag Peđa Petrović više se nije vratio u Osijek! Glumio je svugdje pomalo: u zagrebačkim kazalištima (Teatar &TD, DK “Gavella”, Zagrebačko kazalište lutaka), grupi AKTER, u splitskom, varaždinskom i pulskom kazalištu, kod Ljubiše Ristića u Subotici (KPGT), u TV-nizankama i na filmu…

Važnije uloge imao je u predstavama kazališta Teatar &TD, DK “Gavella”, AKTER, HNK Split, HNK Varaždin, INK Pula, NP Subotica – KPGT. Producirao je off-projekte na Dubrovačkim ljetnim igrama, a glumio u filmovima i TV serijama hrvatske i strane koprodukcije (Gosti iz galaksije, Prag; Dva zarobljenika, Rim; Nepoznati projekt, Fatal Sky, LA), u serijama Dossier te Balkan Inc). Do 1980. igrao je u nekolicini hrvatskih televizijskih filmova, kod redatelja Antuna Vrdoljaka, Marija Fanellija, Branka Ivande, Dušana Vukotića, Stipe Delića. Prema vlastitoj ocjeni, uglavnom “srednje uloge”.

Radio je i kao organizator produkcije HRT-a, asistent produkcije, direktor te asistent režije filmova u Innsbrucku i Madridu. Od 1987. godine bio je član Zagrebačkog kazališta lutaka, čija ravnateljica Lili Štokalo u povodu njegove smrti kaže: “Otišao je Predrag, bio je dugo bolestan pa nije bilo neočekivano, ali ovo je užasan gubitak”. Od prijatelja Peđe na društvenim se mrežama oprostio se filmski režiser Ranko Grlić.

©Branka Primorac, Hrvatskoglumiste.hr, objavljeno 27. ožujka 2021.