OTVARANJE 28. FESTIVALA GLUMCA

Festivalske svečanosti

Svečanost otvorenja održana je, kako je  i običaj, u gradu domaćinu Festivala, a ove godine na red je došla Županja.  Izbornik Ivica Pucar odradio je odličan posao odabirom 21 vrhunske predstave iz prošlogodišnje kazališne produkcije te je zadao prilično zahtjevan posao ocjenjivačkom sudu, u glumačkom sastavu Ivica Zadro, Ana-Marija Vrdoljak i Jakov Bilić.
„Odgovorno tvrdim da je Festival glumca po svojim predstavama, ne samo najbolji festival u Hrvatskoj već i mnogo šire. Uvjeren sam da će kazališni kroničari, kritičari i teoretičari nekoliko predstava iz protekle sezone zabilježiti u svim važnim kronikama, biltenima i kazališnim enciklopedijama. Mnoge predstave iz “korona sezone” su zaista sjajne, a neke će se, uvjeren sam, odigrati i više od stotinu puta”, poručio je uoči Festivala izbornik Pucar istaknuvši: „Vodio sam se najvišim umjetničkim kriterijima, glumačkim umijećem, maštom, zaigranošću, partnerstvom, suigrom i tražio sam sve ono što je glumački zanimljivo, nepredvidljivo, drugačije i sa stavom. Pa ako je ovo Festival glumca onda je i sasvim logično da su glumac, glumčeva riječ i gesta glavni kriterij u odabiru.“

Na svečanosti otvorenja u Županji, u dvorani Mladost, nazočnoj publici i glumcima obratio se gradonačelnik Županje Damir Juzbašić s pozdravnim govorom i riječima dobrodošlice. Nakon njega  predsjednik Festivalskog vijeća prof. Joško Ševo u svom obraćanju je istaknuo:„Festival glumca u svim je kategorijama festival izvrsnosti. Izvrstan je po glumačkim ostvarenjima, on je u području izvrsnosti i u pogledu našeg ocjenjivačkog suda kao i po kakvoći publike koja nas gleda u ovih pet gradova.“

Predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika Perica Martinović umjesto uobičajnog govora pročitala je tekst svoga oca, Miše Martinovića, koji prenosimo u cijelosti:

„Jer što je čovjek ako mu je glavni života cilj i blago najveće da spava i da jede?” Shakespeare
Premještajući figure na šahovskoj ploči života, uočih neku začudnu istinu; čovjek se rodi a da ga nitko ne pita želi li to; umire a da ga nitko ne upita hoće li to?! Između tih dviju nepromjenjivih datosti živi se život ili još bolje rečeno – nešto što je čudo u svom postanku i svome ovozemaljskom kraju. Sretnik je onaj tko živi ili je živio! Kada je Bog stvorio svijet, dao je čovjeku kao dar ljubavi, mogućnost stvaranja. Čovjek je artifex, a Bog koji ga je stvorio, creator. Stvarajući novi život čovjek prihvaća svoju stvaralačku misiju jer je dijete Stvoriteljevo. I tako oduvijek.  kao i amebe ili dinosauri. A opet, kolika je razlika u odnosu na druga stvorenja?! Sve živo mora nestati, umrijeti – osim duše čovjekove, toga njegovog specifikuma  koji mu udahnu vječiti Duh (ruah = Dah) i po čemu je različit od svega ostalog živućeg. Čovjek živi između dviju postojećih stvarnosti: svjesnosti o postojanju svoga tijela i svjesnosti o postojanju svoje duhovnosti, svoje duše! Ljudska povijest odvija se u dominaciji jedne ili druge stvarnosti. Odmah nakon Mojsijevih X. zapovijedi (duhovnost) slijedi obožavanje zlatnog teleta (hedonizam). U XX. stoljeću rodile su se tri su Hidre: fašizam, nacizam i komunizam (hedonizam). Jesu li histrioni i na početku novog milenija svjesni svoga poslanja? Mi smo djeca Duha!
Poljski pisac Cyprian Norwid kaže: “Ljepota je tu da bi oduševila za rad, rad je tu radi uskrsnuća”, a Platon: “Snaga dobra sklonila se u narav lijepoga”. Platonovi suvremenici ljepotu i dobro vežu u jednu riječ: kalokagathia ! Ljepota jest Dobrota. UMJETNOST u svojoj biti je izraz BOGA i Božanskog! BOŽANSKI UMJETNIK susretljivošću svoje ljubavi prenosi iskru svoje transcedentne mudrosti LJUDSKOM UMJETNIKU, pozivajući ga da podijeli njegovu stvarateljsku moć.”, rekao je u svojoj poslanici Papa Ivan Pavao II. Iscrpili smo sve ekshibicije tjelesnosti u drami i nismo ništa rekli jer je tijelo ipak ograničeno u dramskoj izražajnosti. , osim možda čulne podražajnosti.  Zar je to Umjetnost?! Ostavimo se glorifikacije bilo koje ideološke zablude tzv. političkog teatra i potražimo u sebi samo ono što promiče Ljubav, Sklad i Ljepotu! Ipak, U početku bijaše RIJEČ!“.

Nakon dirljivog govora domaćice Festivala, Ksenije Prohaske, u ime župana Vukovarsko srijemske županije Damira Dekanića, festival je otvorila pročelnica Ureda za obrazovanje i kulturu Jadranka Mustapić Karlić, a prisutnima se obratila i posebna savjetnica Ministrice kulture i medija RH Iva Hraste Sočo.
Po završetku  Svečanog otvaranja izvedena je predstava Satiričkog kazališta Kerempuh Zagreb i FIJI GRUPE d.o.o. Predsjednica&Ca (Pretposljednja večera) u režiji Tarika Filipovića.

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, 28. Festival glumca, objavljeno 6. rujna 2021.