Šest autora ovjenčano Nagradom za dramsko djelo Marin Držić za 2022. godinu

Na Javni poziv za Nagradu za dramsko djelo Marin Držić za 2022. godinu pristigla su 64 dramska teksta, a nagrađeni su autori najboljih djela čije će postavljanje na kazališnu scenu podržati Ministarstvo kulture i medija, kao što je podržalo i sve dosadašnje kazališne produkcije nagrađenih dramskih tekstova.

Priredio: Željko Anzulović, 10. ožujka 2023.

Stručno povjerenstvo u sastavu: Jasen Boko (predsjednik), Doris Šarić Kukuljica i dr. sc. Martina Petranović provelo je postupak razmatranja dramskih tekstova, prijavljenih pod šiframa. Na sastanku održanom 10. ožujka 2023. jednoglasnim odlukama nagrađeno je šest dramskih djela, a za čitanje se preporučuju još tri drame. Nagrada za dramsko djelo Marin Držić dodjeljuje se u svrhu poticanja suvremenog hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva, a ovogodišnjim će dobitnicima biti uručena na svečanom otvorenju Festivala hrvatske drame Marulićevi dani 21. travnja 2023. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu.

I.  NAGRADA
Davor Špišić: Žena himna
Žena himna, Davora Špišića zrela je, dramaturški vješta i inovativno izgrađena biografska drama o Pauli Preradović, hrvatskoj pjesnikinji i književnici, unuci Petra Preradovića koja je zapamćena kao autorica austrijske himne. Ipak Žena himna puno je više od biografske drame, ona od osnovnih elemenata jednog kompleksnog života minuciozno veze sudbinu žene ispred svog vremena. Žene koja je, ne vlastitim odabirom, gurnuta na vjetrometinu burne povijesti od početka 20. stoljeća do kraja Drugog svjetskog rata. Reducirana u izrazu, usredotočena samo na bitno i sa svega četvoro glumaca drama provlači sudbinu Paule Preradović kroz sve ključne političke pojave prve polovine 20. stoljeća, koje su odredile svijet u kojem danas živimo. Raspadi Carstava, rast nacionalizma, diktature komunizma i nacizma, užasi dva svjetska rata… ovdje su prelomljeni kroz sudbinu snažne žene, na način da se drama ni jednog trenutka ne gubi u masovnim scenama i velikim političkim prevratima, ostajući uvijek duboko intimna i nježna priča o hrabroj ženi na udaru povijesti. Žena himna, drama o politici kao sudbini, originalni je dramski predložak koji nudi zahvalan materijal za kreativno čitanje na sceni.

II. NAGRADU ravnopravno dijele:
Edi Matić: Vulnera urbis, vulnera orbis (Rane grada, rane svijeta)
Dramski tekst Vulnera urbis, vulnera orbis (Rane grada, rane svijeta) vraća se u ratne devedesete i u prostore grada Splita kao prepoznatljivo identificirane no istodobno i simbolično oblikovane pozadine na čijem se fonu raščlanjuje sudbina jedne obitelji i njezinih članova, seciraju psihoze i neuroze jednoga društvenopovijesnog trenutka te rastvaraju traume i zločini iz prošlosti kakvima se hrvatska dramska književnost dosad rjeđe bavila. Temeljno izvorište dramske napetosti je egzistencijalni nemir u kojem svakodnevno živi obitelj opterećena utegom očeva srpskoga prezimena, a pokušaj jednoga od sinova da podilaženjem pogrešno odabranim autoritetima neutralizira krimen nacionalne pripadnosti završava upletenošću u zločin s kojim se ne može pomiriti i zbog kojeg se u finalnom pokušaju iskupljenja i sebe i svoje obitelji odlučuje na samoubojstvo. Uvod i konac drame radnju dovode u suvremenost i iz vizure žrtve nude svojevrsno očište za sagledavanje zbivanja u prošlosti koja svoje traumatične i često nerazriješene repove vuku sve do danas, te time suptilno zaokružuju dramu pomno profiliranih likova, životno ispisanih dijaloga i sugestivno dočarane kolektivne i intimne tjeskobe.

Espi Tomičić: Ples na broju 60
Ples na broju 60 je dirljiva, intimistička, poetska drama o toplom odnosu punom ljubavi i razumijevanja između bake i unuka koju je Espi Tomičić smjestio u 30 kvadrata stančića na zadnjem katu zgrade na broju 60. Ona, bolesna i opako načeta demencijom, on, preplavljen strahom da će je izgubiti i činjenicom da više ni na trenutak ne može ostati sama, razapet osjećajem krivnje što će je morati smjestiti u dom, a bila mu je i ostala stup djetinjstva i života. Tomičić gradi vrlo zanimljivu dramaturšku strukturu kroz koju se u monološkim i dijaloškim scenama otkrivaju i dijelovi prošlosti njihovih života. Osim bake i unuka tu je i treće lice (ili lica), Ostali, svojevrstan oblik kora koji obogaćuje i pojašnjava pripovjednu liniju preuzimajući razne uloge (oca, majke, savjetodavca, neutralnog promatrača i pripovjedača). Bez obzira na težak rastanak bake i unuka, koji je neminovan i koji će uslijediti, ne savladava nas tuga već ganuće nad ljepotom odnosa koji su sagradili. U vremenu kada empatiju i ljubav gutaju narcizam i egoizam ljekovito je biti s Tomičićevim junacima i podsjetiti se što bismo mogli ili trebali biti jedni drugima.

III. NAGRADU ravnopravno dijele:
Katja Grcić: Druga
U fokusu su dramskoga teksta Druga životne ispovijesti triju žena podosta različitoga psihofizičkoga i socijalnointelektualnoga habitusa s naglaskom na njihove ljubavne odnose i iskustva u životnoj zajednici s muškarcima, napose u vrijeme pandemije korona virusa i društvene izolacije, ali i izvan toga okvira. Drama je ispisana pomoću više usporednih i međusobno prepletenih, kontrapunktalnih ili zrcalno supostavljenih monoloških dionica u kojima se razlažu emocionalna i mentalna stanja žrtvi i njihove (iskrivljene) percepcije svijeta, sebe, partnera i vlastitih (ne)mogućnosti. Kroz njih na vidjelo izlaze i neugodne, mučne i nerijetko upravo zastrašujuće pojedinosti o različitim oblicima zlostavljanja i nasilja – od verbalnoga preko seksualnoga do psihofizičkoga – kojima je svaka od žena izložena i koji će u  jednom slučaju rezultirati femicidom, a u druga dva zahtjevom za razvod ili bijegom u sigurnu kuću. Dramski tekst k tomu upozorava i na opasnosti transgeneracijskoga prijenosa traume te koncentričnoga širenja kruga nasilja na društvo u cjelini, napose na djecu, a povremenim uvođenjem muške perspektive na iznesene odnose i događaje nudi i bljeskovite uvide u patologiju zlostavljača kao izvorišta nezadovoljstva, boli i traume.

Hana Konsa: Ostanak
Ostanak je uznemirujuća i potresna drama u kojoj Hana Konsa rastvara uzroke duboke traume koju dvoje protagonista (sestra u pedeset i četvrtoj i brat u pedeset i devetoj godini) nose od najranijeg djetinjstva. U odnosu na dominantni diskurs u dramskoj literaturi u kojoj su uglavnom muškarci zlostavljači, u Ostanku je zlostavljačica majka. Ona je agresivna, manipulativna, lažljiva. Majka-nemajka. Krajnje nezadovoljna svojim životom zbog propuštene prilike da ode s čovjekom u kojeg se zaljubila i ostavi muža, ona sve svoje frustracije lomi na kostima i dušama njezine djece pa zatim i muža. Je li to sjeme zla već prije posijano u njoj, ne znamo. Drama se dodatno usložnjava činjenicom da i otac svojom slabošću i opravdavanjem majčina ludila uokviruje te nesretne dječje sudbine. Hana Konsa ovom dramom otvara teška pitanja. Vole li svi roditelji svoju djecu? Kako prihvatiti činjenicu da te majka ne voli? Je li smrt takve majke oslobođenje ili se trauma produbljuje velikim ZAŠTO? Je li moguće zacijeliti tako razlomljene duše u godinama koje su blizu starosti?

Ana Maras Harmander: Nemaš samo ti ekskluzivu na patnju
Jesmo li ono što želimo postati, ili nas određuje to od koga smo postali – temeljno je pitanje drame Ane Maras Harmander koja govori o troje prijatelja iz mladosti, danas na pragu četrdesetih. Bračni par dolazi iz Londona na večeru kod prijateljice koju dugo nisu sreli, druženje koje se pretvara u noć alkohola i međusobnih intimnih priznanja o razlozima zašto su neke stvari napravili, a druge nisu i zašto im je život takav kakav jest. Nemaš samo ti ekskluzivu na patnju drama je koja se minuciozno otvara iz scene u scenu, otkrivajući nove/stare tajne i unoseći tako nemir te potrebu za dodatnim preispitivanjem troje sudionika u igri. Raspad društvenog licemjerja vješto je dramski interpretiran i ima jak potencijal za scensku izvedbu.

Povjerenstvo je također donijelo odluku o preporuci za tri dramska djela:
Šuplje kosti Vlaste Golub, Ubili smo djecu Nade Kaurin Knežević i Ona moja Sare Kopeczky

Izvor: www.min-kulture.gov.hr; Hrvatskoglumiste.hr, objavljeno 10. ožujka 2023.