Restaurirani i digitalizirani Glembajevi u Kinu Metropolis MSU u povodu Svjetskog dana audiovizualne baštine

Priredio: Željko Anzulović, 1. studenog 2023.

U četvrtak, 2. studenog u 19:30 sati u Kinu Metropolis MSU prikazuju se Glembajevi Antuna Vrdoljaka, uz slobodan ulaz za sve gledatelje. Restaurirana i digitalizirana kopija filma prikazuje se u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom, a u povodu nedavnog Svjetskog dana audiovizualne baštine.

Krležina Gospoda Glembajevi pripadaju vrhu hrvatske književne baštine. Scenarist i redatelj Antun Vrdoljak u ovoj ekranizaciji upečatljivo je našao ravnotežu između krležijanskog sumračnog prikaza psiholoških i društvenih devijacija te gledateljima atraktivne kostimirane drame snažnih emocija. Ako tome pridodamo sjajnu glumu Tonka Lonze, Mustafe Nadarevića i filmske dive Ene Begović te slavnu partituru Arsena Dedića, nije čudo da je film odlično prošao u kinima te do danas ostao hrvatski filmski klasik. Na Pulskom filmskom festivalu film je osvojio Zlatne arene za glavnu mušku ulogu (Mustafa Nadarević), sporednu žensku ulogu (Ena Begović) i kostimografiju (Ika Škomrlj). Ena Begović, koja je nastupila u ulozi barunice Castelli-Glembay, odbila je Zlatnu Arenu za sporednu ulogu smatrajući opravdano ovu ulogu glavnom.

Svake godine, u tjednu od 27. listopada, cijeli svijet slavi Svjetski dan audiovizualne baštine kako bi istaknuo važnost očuvanja dragocjenih filmskih i televizijskih sadržaja koji čine neizbrisiv dio našeg kulturnog nasljeđa. Ovog puta, želimo vas povesti na nezaboravno putovanje kroz vrijeme i podsjetiti vas na filmske uspješnice koje su obilježile osamdesete godine, te istovremeno potaknuti našu svijest o nužnosti zaštite ovih neprocjenjivih audiovizualnih dokumenata.

Film prati slikara Leonea Glembaya koji se jedanaest godina nakon majčina samoubojstva iz inozemstva vraća u obiteljsku kuću u Zagrebu, gdje ga salijeću uspomene iz prošlosti, ponajviše na voljenu majku, na sestru koja je također počinila samoubojstvo, na barunicu Castelli – drugu ženu njegova oca, uglednog bankara Ignjata Glembaya. Jedina osoba iz porodice koju Leone doista poštuje je Beatrice, udovica njegova brata Ivana, sad časna sestra imenom Angelika. Suočen sa sveprisutnim licemjerjem, prijetvornošću i znajući kriminalni način na koji su se Glembayevi obogatili, Leone se sukobljava s ocem i fatalnom barunicom.

Dodatne informacije o projekciji i program Kina Metropolis moguće je pratiti web stranici www.kinometropolis.eu

Piše: Željko Anzulović, Hrvatskoglumist.hr, 1. studenog 2023.