NAGRADE I PRIZNANJA 29. FESTIVALA GLUMCA, 13. - 29. svibnja 2022.

Smijeh kroz suze

Stručni Ocjenjivački sud 29. izdanja Festivala glumca u čijem su sastavu isključivo glumci, radio je u sastavu Perica Martinović (predsjednica), Anita Schmidt i Vanja Ćirić.


DODJELJENE SU SLIJEDEĆE NAGRADE:

  • Nagrada „Fabijan Šovagović“ za najbolju glumicu:

1. Nina Violić za ulogu Laure Lenbach u predstavi U AGONIJI u režiji Ivice Buljana i izvedbi HNK-a u Zagrebu Svojom jakom osobnošću i nemjerljivim talentom Nina progovara kroz prizme neke suvremene Laure, Laure danas, jednako snažne i krhke u istom trenutku. Snažne emocije dopiru i do zadnjeg gledatelja… Još jednom Nina pokazuje, dokazuje i opravdava epitet prvakinje drame. Čestitamo Nina!

2. Linda Begonja za ulogu Frosine u predstavi ŠKRTAC u režiji Dore Ruždjak Podolski i produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz ZagrebaFascinantna je Lindina sposobnost da se potpuno glumački ogoli na sceni. Ova rasna glumica zrači putenošću, a svojom glumačkom energijom dopire do publike koja joj na poklonu aplaudira i viče BRAVO. Bravo Linda, tvoje umijeće zanata, brzina govora, duhovitost kao u posljednjem dijelu predstave kada i sama postaješ gledateljicom koja gricka kokice ostat će nam u pamćenju. Baš si nas nasmijala i hvala ti na tome. BRAVO!

  • Nagrada „Fabijan Šovagović“ za najboljeg glumca:

1. Siniša Popović za ulogu Henrika u predstavi KAD SVIJEĆE DOGORE u režiji Branka Ivande, i u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Teatra Erato iz ZagrebaAko je smrt zadana i neizbježna onda postaju dominantna pitanja odnosa muškarca i žene, prijateljstva i izdaje, i kao kruna pitanje: „Što je smisao ljudskog života, preživjeti ili doživjeti?“ Naš veliki glumac Siniša Popović kroz Henrika progovara o ovim važnim pitanjima, progovara iz mraka, iz svoje svijetlosti, a scena nakon kraja predstave još uvijek svijetli snagom njegovog glumačkog talenta. Hvala Siniša što smo uživali u pravom teatru.

2. Hrvoje Kečkeš za ulogu Harpagona u predstavi ŠKRTAC u režiji Lee Anastazije Fleger i produkciji ZGK KomedijaPredstava „Škrtac“ u režiji Dore Ruždjak Podolski i adaptaciji Tomislava Zajca svjesna je istovremeno i Molierovog komediografskog umijeća kao i nositelj glavne uloge Hrvoje Kečkeš, ali i vremena u kojem ova inscenacija nastaje, te ga on neprestano otvara našoj suvremenosti, koketira elementima pop kulture, time dodatno naglašavajući komičnost lica. Hrvoje predvodi ansambl svojom glumačkom snagom, duhovitošću, karakternom igrom u interakciji s publikom, koja i sama postaje dio Molierovog raspleta. Čestitamo od srca!

  • Nagrada Ivo Fici” za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca do 28 godina:

Domagoj Ivanković za ulogu REALISTI u režiji Matka Raguža i produkciji Teatra Exit iz Zagreba, i MALA FRIDA, autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačiću i produkciji Gradskog kazališta „Žar ptica“ iz Zagreba – Puna ga je scena. Pršti glumačkim talentom. Glumačkom energijom i autoironijom osvaja srca publike, ali i žirija. Pred ovim mladim glumcem velika je budućnost.

  • Nagrada Nada Subotić” za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina:

Dea Presečki za ulogu Matiaša u predstavi MATIAŠ GRABANCIJAŠ DIJAK u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u VaraždinuMlada Dea Presečki svojom ulogom krenula je na teški put traženja istine i pokazala da je samo istina na sceni vidljiva. Iako mlada, svojom snažnom pojavom, iskrom u oku, suverenim scenskim pokretom i moćnim glasom nosi magiju ove predstave.

  • Nagrada Nevenka Filipović” za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade:

Amanda Prenkaj za uloge Male Fride u predstavi MALA FRIDA u režiji Anice Tomić i produkciji Gradskog kazališta „Žar ptica“ iz ZagrebaAmanda nas odvodi u magičan svijet djetinjstva slikarice FRIDE KHALO koja je kao djevojčica oboljela od dječje paralize i već tada osjetila kako je to biti drugačiji. Ona mašta o prijateljima koji joj se neće rugati. Fascinantnom glumačkom iskrenošću i toplinom, Amanda gradi novi i ljepši svijet, svijet u kojem bi svi željeli živjeti. Svijet prihvaćanja drugačijih i svijet prijateljstava koji nas čine boljim. Bravo Amanda!

  • Nagrada „Vanja Drach“ za najbolju predstavu u cjelini:

REALISTI u režiji Matka Raguža i izvedbi Teatra Exit iz ZagrebaNepodnošljiva lakoća površnosti dopušta nam misliti da možemo ostvarivati svoje snove bez imalo uloženog truda. Diskriminacija, predrasude, neprilagođenost, narušeni međuljudski odnosi. Realisti nam kroz smijeh govore o kaotičnoj realnosti i apsurdu vremena u kojem živimo u maniri kabarea kroz kroz parodije i glazbene komentare. Sjajan mladi ansambl, petero beskrajno talentiranih, a uz to I glazbeno nadarenih gumaca Domagoj Ivanković, Nika Ivančić, Nikola Nedić, Rok Juričić i Fabijan Komljenović kroz smijeh nas odvode u svijet svakodnevnice koja nije najljepša. BRAVO!

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, 28. Festival glumca, objavljeno 23. svibnja 2022.