Predstavljen projekt H15 – 15 godina u našem filmu kojime HAVC obilježava 15 godina djelovanja

Prisutnima se obratila i dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, koja se u izlaganju referirala na kontinuiran rast podrške Ministarstva kulture i medija u proteklih 15 godina, na najveće filmske uspješnice u proteklim godinama te na snimanje međunarodnih filmskih projekata u Hrvatskoj.

Priredio: Željko Anzulović, 30. ožujka 2023.

Hrvatski audiovizualni centar ove godine obilježava 15 godina djelovanja programom H 15 – 15 godina u našem filmu, koji su na održanoj press konferenciji predstavili ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich i pomoćnica ravnatelja Maja Vukić, uz podršku ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek.

Osim predstavljanja programa H15, današnje je okupljanje poslužilo i za promišljanje važnosti djelovanja HAVC-a za razvoj domaće filmske industrije u proteklih petnaest godina. O tome su razgovarali istaknuti članovi filmske zajednice Ankica Jurić Tilić, producentica, Dalibor Matanić, redatelj, Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala i producent, Nenad Puhovski, direktor ZagrebDoxa, redatelj i producent, Sanja Zanki Pejić, voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza, te Petra Zlonoga, animatorica i ilustratorica. Razgovor je vodio  filmski kritičar Boško Picula.

„HAVC je temelj na koji se oslanja naša filmska industrija i na puno smo rezultata danas ponosni, no svjestan sam da je nezahvalno izdvajati podatke – film kao krajnji proizvod ipak je ono što komunicira sa svijetom, u uvodu je rekao Chris Marcich. Spomenut ću samo nekoliko ključnih informacije: uz podršku HAVC-a od 2008. sufinancirana su i podržana 1 102 filma svih rodova, žanrova i trajanja – 388 igranih, 324 dokumentarnih, 218 animiranih i 172 eksperimentalna. Domaći je film predstavljen na brojnim međunarodnim festivalima uz brojna priznanja. Istaknut ću da je samo na festivalima A kategorije održano više od 60 predstavljanja domaćih filmova. U domaćim su kinima u 15 godina predstavljena čak 203 hrvatska filma“, dodao je Chris Marcich. Osim filmova, HAVC sufinancira brojne filmske festivale, rad nezavisnih kina i organizacija, edukaciju filmskih profesionalaca i amatera, svih dobnih skupina i uzrasta, međunarodnu suradnju, kao i ostala audiovizualna događanja i projekte.

„Nakon dvije pandemijske godine, 2022. dogodio se uzlet hrvatskog filma koji su predvodili uglavnom hrvatski debitantski redatelji i redateljice, uz izvanredan prijem na međunarodnoj filmskoj sceni, ali i podršku domaće publike. Taj smo uzlet i mi podržali kampanjom Otkrij naš novi film jer smo željeli dodatno apostrofirati te filmove te motivirati publiku na odlazak u kino i ukazati im na raznovrsnost i bogatstvo koje recentna domaća kinematografija uključuje. U povodu proslave 15 godina djelovanja učinit ćemo slično, s time da ćemo se vratiti 15 godina unatrag – projektom H15 – 15 godina u našem filmu želimo podsjetiti publiku, ali i sve nas na izniman uspjeh hrvatskog filma i doprinos hrvatske kinematografije. Želimo publiku podsjetiti i ukazati joj na neke od najuspješnijih i najomiljenijih filmova uz koje smo se svi razvijali, educirali, odrastali, smijali, plakali. Svi oni dogodili su se uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra i ovaj naš program svojevrsna je posveta svim pojedincima – onima koji su svojim naporom i trudom sudjelovali u stvaranju, razvijanju i djelovanju ove institucije ali i unutar cjelokupne filmske zajednice.  Čestitke svima i velika hvala svim djelatnicima HAVC-a od samog početka do dana današnjega na predanom radu i trudu“, zaključio je Chris Marcich.

Prisutnima se potom obratila dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, koja se u izlaganju referirala na kontinuiran rast podrške Ministarstva kulture i medija u proteklih 15 godina, na najveće filmske uspješnice u proteklim godinama te na snimanje međunarodnih filmskih projekata u Hrvatskoj.

Potom je pomoćnica ravnatelja HAVC-a Maja Vukić predstavila aktivnosti u sklopu projekta H15 – 15 godina u našem filmu. „Ovim projektom želimo našu publiku podsjetiti na bogatstvo proizvedenog filmskog sadržaja u proteklih 15 godina, ali i sve članove filmske zajednice koji su za taj uspjeh i sadržaj zaslužni.“

Maja Vukić najavila je i da će se Program H15 održavati cijele godine. Očekuju nas projekcije nekih od najuspješnijih i najomiljenijih filmova svih rodova i trajanja tijekom svibnja u kinima diljem Hrvatske (unutar Kino mreže i u multipleksima). Zatim, suradnja s najvažnijim domaćim festivalima – ZagrebDoxom, Animafestom Zagreb, Festivalom eksperimentalnog filma i videa – 25 FPS, Pulskim filmskim festivalom i Zagreb Film Festivalom, i to kroz zaseban program za vrijeme trajanja festivala. Nakon svakog od navedenih festivala uslijedit će vikend program hrvatskih filmova putem online platformi – nakon ZagrebDoxa online program dokumentarnog filma, nakon Animafesta Zagreb animiranog, itd. Završni multimedijalni događaj održat će se u listopadu i zaokružiti cjelogodišnji program te uključiti premijernu projekciju namjenskog filma o HAVC-u u režiji Dalibora Matanića kao i niz dodatnih aktivnosti. Posebno se zahvalila svima koji sudjeluju u projektu: producentima i autorima filmova, festivalima te svim pojedincima koji aktivno rade na realizaciji projekta.

„Pozivamo vas sve da nam se pridružite u obilježavanju ovog važnog jubileja, kako bismo svi s pogledom unatrag imali još više motiva i entuzijazma ići naprijed, stvarati, graditi i podržati domaći film“, zaključila je Maja Vukić i predstavila najavnu špicu projekta H15 autora Dalibora Barića.

Sve informacije o projektu H15 – 15 godina u našem filmu bit će dostupne tijekom cijele godine na www.havc.hr.

Izvor: www.havc.hr; Hrvatskoglumiste.hr, objavljeno 30. ožujka 2023.