Objavljen program splitskog ljeta

U brojkama, 70. Splitsko ljeto donosi gotovo 50 scenskih izvedbi, od čega devet opernih, sedamnaest dramskih, četiri baletne te čak petnaest koncerata na šesnaest lokacija u gradu i van Splita. 

30.6.2024. – Jubilarno 70. Splitsko ljeto otvara se 15. srpnja premijerom Carmine Burane na Peristilu. Izvedbom će ravnati maestro Ivan Hut, a režirat će je svjetski poznati operni redatelj Michał Znaniecki. Uz reprize nezaobilazne Aide na Peristilu i Era s onoga svijeta koji je sjajno zaživio na novoj pozornici na Benama, za završnicu festivala priprema se i operni gala-koncert u Galeriji Meštrović, na jednoj od najatraktivnijih splitskih otvorenih scena. U brojkama, 70. Splitsko ljeto donosi gotovo 50 scenskih izvedbi, od čega devet opernih, sedamnaest dramskih, četiri baletne te čak petnaest koncerata na šesnaest lokacija u gradu i van Splita. 

Gospođa Bovary baletna je premijera koreografkinje Valentine Turcu kojom se Splitsko ljeto nakon duljeg vremena vraća na scenu na Prokurativama, a reprizno će se na Benama izvesti i Veliki Gatsby, jedna od najuspješnijih baletnih produkcija splitskog HNK posljednjih sezona. Dramski program donosi dva premijerna naslova – monodramu Judita u režiji Dražena Krešića kojom se, u meditativnom ambijentu crkve sv. Jere na Marjanu, obilježava 500 godina od smrti oca hrvatske književnosti Marka Marulića, te dramu Priče s trajekta, autorski projekt redateljice Anice Tomić, dramskog pisca Ivora Martinića i dramaturginje Jelene Kovačić, te dvadesetak glumaca splitskog HNK i gostujućih glumaca. Izvedbom na trajektu privezanom na Gatu sv. Duje u splitskoj luci, Splitsko ljeto nastavlja tradiciju ambijentalnih predstava, jedne od ključnih značajki festivala. U repriznom dramskom programu Splitskog ljeta i ove godine svoj scenski život na Sustipanu nastavlja Smij i suze starega Splita, najdugovječnija od aktualnih dramskih predstava festivala i splitskog teatra, a na Plinaru, u dvorište HNK Split vraća se i prošlogodišnja uspješnica Gazdarica uz atraktivne gostujuće dramske naslove. 

Koncertni je program raznovrstan, koncipiran u širokom stilskom spektru, s izvođačima od velikih do manjih ansambala i renomiranih solista sa snažnim naglaskom na hrvatske izvođače dokazane ne samo na domaćim nego i svjetskim scenama. Od Ladarica i Orkestra Hrvatske ratne mornarice do nastupa proslavljenog talijanskog tenora, operne zvijezde Fabija Armiliata, koji je nastupao u njujorškom Metropolitanu i milanskoj Scali, niz je glazbeničkih imena kojima će se obogatiti glazbeni program jubilarnog izdanja Splitskog ljeta. A u popratnom programu izdvaja se izložba 70. godina Splitskog ljeta kojom se i Muzej grada Splita pridružuje velikom jubileju.  

Za vizualni identitet 70. Splitskog ljeta zaslužan je dizajnerski duo Kazinoti i Komenda (uz suradnike Franu Baltu i Bruna Dubraveca) koji kažu: “Kazališna umjetnost nas translatira u imaginarni prostor i vrijeme koji nas vode kroz jedinstvena iskustva. Pogledom u tu dimenziju možemo vidjeti sve one posebne trenutke posljednjih 70 godina koji su gradili festival, a razmišljanje o prošlosti otvara perspektivu prema budućim trenucima. Ovim vizualom htjeli smo postići osjećaj beskonačne dubine u koju svaka osoba ima mogućnost uroniti i dotaknuti veličanstveni trenutak ovogodišnjeg festivalskog programa.”

Izvor: www.hnk-split.hr, Hrvatskoglumiste.hr, 30. lipnja 2024.