NAGRADA HRVATSKOG GLUMIŠTA 2020.

Nagrade i nominacije predstava i izuzetnih umjetničkih ostvarenja

Za najbolju predstavu u cjelini – DRAMA

Nominirane:

1. “Alkestida” Lade Kaštelan prema Euripidu u režiji Livije Pandur i produkciji Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.

2. “Hotel Zagorje” Anice Tomić i Jelene Kovačić prema motivima romana Ivane Bodrožić u režiji Anice Tomić i produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.

3. “Višnjik” Antona Pavloviča Čehova u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba i Osječkog ljeta kulture 2020.

Za najbolje redateljsko  ostvarenje – DRAMA

Nominirani:

1. Branko Brezovec za režiju predstave “Glembajevi” Miroslava Krleže u produkciji Kazališta Eurokaz iz Zagreba u suradnji s Kulturno informativnim centrom – KIC iz Zagreba.

2. Dražen Ferenčina za režiju predstave “Višnjik” Antona Pavloviča Čehova u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba i Osječkog ljeta kulture 2020.

3. Anica Tomić za režiju predstave “Hotel Zagorje” Anice Tomić i Jelene Kovačić prema motivima romana Ivane Bodrožić u produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.

 Za najbolja umjetnička  ostvarenja – DRAMA

Glavna  ženska uloga                                   

Nominirane:

 1. Jadranka Đokić za ulogu Nastasje Filipovne Baraškove u predstavi “Idiot” Fjodora Mihajloviča Dostojevskog u režiji Vasilija Senjina i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

 2. Sandra Lončarić za ulogu Ranjevske, Ljubov Andrejevne u predstavi „Višnjik” Antona Pavloviča Čehova u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba i Osječkog ljeta kulture 2020.

 3. Doris Šarić – Kukuljica za ulogu Elze u predstavi  “Dobro je dok umiremo po redu” Ivora Martinića u režiji Aleksandra Švabića i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.

Glavna  muška uloga                                               

Nominirani:

1. Rene Bitorajac za ulogu Luke Hanžeka u predstavi “Potpuni stranci” Renea Bitorajca prema filmu Paola Genovesea „Perfetti sconosciuti“ u režiji Renea Bitorajca i produkciji Kazališta Luda kuća iz Zagreba.

2. Luka Dragić za ulogu Kneza Lava Nikolajeviča Miškina u predstavi “Idiot” Fjodora Mihajloviča Dostojevskog u režiji Vasilija Senjina i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

3. Pjer Meničanin za ulogu Janka u predstavi “Dobro je dok umiremo po redu” Ivora Martinića u režiji Aleksandra Švabića i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.

Sporedna ženska uloga

Nominirane:

1. Nataša Dangubić za ulogu Nikoline u predstavi “Dobro je dok umiremo po redu” Ivora Martinića u režiji Aleksandra Švabića i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.

2. Anja Đurinović Rakočević za ulogu Varje u predstavi „Višnjik” Antona Pavloviča Čehova u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba i Osječkog ljeta kulture 2020.

3. Ksenija Pajić za ulogu Mame u predstavi “Hotel Zagorje” Anice Tomić i Jelene Kovačić prema motivima romana Ivane Bodrožić u režiji Anice Tomić i produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.

 Sporedna muška uloga       

 Nominirani:

1. Dušan Bućan za ulogu Gavrila Ardalionoviča Ivolgina, Ganje u predstavi “Idiot” Fjodora Mihajloviča Dostojevskog u režiji Vasilija Senjina i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

2. Miroslav Čabraja za ulogu Gajeva, Leonid Andrejeviča u predstavi „Višnjik” Antona Pavloviča Čehova u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba i Osječkog ljeta kulture 2020.

3. Filip Detelić za ulogu Matule u predstavi “Gruntovčani”Mladena Kerstnera/Borisa Svrtana u režiji Borisa Svrtana i Rajka Minkovića i produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika  do 28 godina

Ženska uloga                                                               

Nominirane:

1. Anica Kontić za ulogu Grube u predstavi “Grižula” Marina Držića u režiji Saše Božića i produkciji Festivalskog dramskog ansambla 71. Dubrovačkih ljetnih igara u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu.

2. Antonia Mrkonjić za ulogu Anje u predstavi „Višnjik” Antona Pavloviča Čehova u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba i Osječkog ljeta kulture 2020.

3. Katarina Romac za ulogu Kate Bitange u predstavi “Lepurica (prema Pigmalionu)” Georgea Bernarda Shawa / Ane Prolić u režiji Marija Kovača i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Muška uloga                                             

Nominirani:

1. Domagoj Ivanković za ulogu u predstavi “GospOUdinNOUbadi” Saše Anočića u režiji Saše Anočića i produkciji Teatra Exit iz Zagreba u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku.

2. Ognjen Milovanović za ulogu u predstavi “Mačak u vreći” Georgesa Feydeaua u režiji Damira Lončara  i produkciji Glumačke družine Histrion iz Zagreba.

3. Matija Šakoronja za ulogu Dudeka u predstavi “Gruntovčani” Mladena Kerstnera/Borisa Svrtana u režiji Borisa Svrtana i Rajka Minkovića i produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

Za najbolju  lutkarsku predstavu ili  predstavu za djecu i mlade

Nominirane:

1. “Flekavac” Nine Mitrović u režiji Renate Carole Gatice i produkciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

2. “Lažeš Melita” Ivana Kušana u režiji Ivana Plazibata i produkciji Gradskog kazališta lutaka Split.

3. “Postolar i vrag” Augusta Šenoe / Siniše Novkovića u režiji Siniše Novkovića i produkciji Gradskog kazališta mladih Split.

Za najbolja  glumačka  ostvarenja u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mlade

Ženska uloga      

Nominirane:

1. Mia Melcher za ulogu Maje Despot u predstavi “Mi i oni” autorski projekt Darija Harjačeka, Katarine Pejović, glumačkog ansambla ZKM-a i polaznika Učilišta ZKM-a u režiji Darija Harjačeka i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.

2. Amanda Prenkaj za ulogu u predstavi “Ako kažeš, gotov si” Dine Vukelić u režiji Krešimira Dolenčića  i  produkciji Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba.

3. Ana Marija Veselčić za ulogu Melite u predstavi “Lažeš Melita” Ivana Kušana u režiji Ivana Plazibata i produkciji Gradskog kazališta lutaka Split.

Muška uloga                                                                      

Nominirani:

1. Matija Grabić za ulogu Postolara u predstavi “Postolar i vrag” Augusta Šenoe / Siniše Novkovića u režiji Siniše Novkovića i produkciji Gradskog kazališta mladih Split.

2. Maro Martinović za ulogu Joze Brajice u predstavi “Mi i oni” autorski projekt Darija Harjačeka, Katarine Pejović, glumačkog ansambla ZKM-a i polaznika Učilišta ZKM-a u režiji Darija Harjačeka i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.

3. Radovan Ruždjak za ulogu Vještice u predstavi “Ivica i Marica” Braće Grimm / Nikoline Rafaj u režiji Lee Anastazije Fleger i produkciji Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba.

Za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave

Nominirani:

1. Jelena Kovačić i Anica Tomić za dramatizaciju romana Ivane Bodrožić “Hotel Zagorje” za predstavu izvedenu u produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.

2. Ivor Martinić za dramski tekst  “Dobro je dok umiremo po redu” izveden u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.

3. Siniša Novković za adaptaciju teksta  Augusta Šenoe “Postolar i vrag” za predstavu izvedenu u Gradskom kazalištu mladih Split.

Najbolja redateljska ostvarenja u radio drami

Nominirani:

1. Stephanie Jamnicky za režiju radio drame „Mala Moskva“  Tomislava Zajeca.

2. Ranka Mesarić za režiju radio drame „Pogled tamnog čovjeka“ Ignacija del Morala.

3. Hana Veček za režiju  radio drame „Ne zaboravi pokriti stopala“ Espi Tomičić.

Za najbolja glumačka ostvarenja  u TV  drami    

Nominirani:

1. Dragan Despot za ulogu u dramskoj seriji  „Novine“ u režiji Dalibora Matanića (3. sezona / 10. epizoda).

2. Filip Križan za ulogu u dramskoj seriji  „Nestali“ u režiji Kristijana Milića (1. epizoda).

3. Franjo Kuhar za ulogu u dramskoj seriji  „Crno-bijeli svijet“ u režiji Gorana Kulenovića (3. sezona / 12. epizoda).

Za najbolju kazališnu scenografiju i kostimografiju – DRAMA, OPERETA / MJUZIKL I PLES     

SCENOGRAFIJA

Nominirani:

1. Marko Gutić Mižimakov u plesu „Podivljalo“ Ane Kreitmeyer i Sonje Pregrad u produkciji Četveroruka iz Zagreba.

2. Ivo Knezović u mjuziklu “Jesus Christ Superstar” Tima Ricea i Andrewa Lloyda Webbera u režiji Damira Lončara i produkciji  Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija iz Zagreba.

3. NUMEN  (Sven Jonke) u drami “Alkestida” Lade Kaštelan prema Euripidu u režiji Livije Pandur i produkciji Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.

KOSTIMOGRAFIJA

 Nominirani:

1. Zdravka Ivandija Kirigin u plesu Kill B. Brune Isakovića i Mije Zalukar u produkciji Malo sutra u koprodukciji s Dominom i suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom.

2. Doris Kristić u drami Idiot Fjodora Mihajloviča Dostojevskog u režiji Vasilija Senjina i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

3. Mirjana Zagorec u mjuziklu Jesus Christ Superstar Tima Ricea i Andrewa Lloyda Webbera u režiji Damira Lončara i produkciji  Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija iz Zagreba.

NAGRADA ZA IZNIMAN DOPRINOS KAZALIŠNOJ UMJETNOSTI

Žiri za dramu dodjeljuje Nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti glumačkom ansamblu predstave Dijete našeg vremena Ivane Vuković u režiji Helene Petković i produkciji Kazališta Playdrama Split za izuzetno duhovitu, šarmantnu kolektivnu igru kojom na neposredan način zajedno sa svojim autoricama progovaraju o identitetu jednog grada i njegovih mladih sugrađana.

POSEBNO PRIZNANJE

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika dodjeljuje posebno Priznanje gospođi MARIJI FILIPOVIĆ, tajnici HDDU-a, za izniman doprinos hrvatskom glumištu i dramskim umjetnicima tijekom 20 godina posvećenosti, predanog rada i jedinstvenog producentskog umijeća u realizacijama Nagrada hrvatskog glumišta.

Za najbolja umjetnička ostvarenja  – OPERETA / MJUZIKL

Za najbolju predstavu u cjelini – OPERETA / MJUZIKL

Nominirani:

1. “Grofica Marica” opereta Emmericha Kálmána u režiji Ozrena Prohića  iprodukciji Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija;

2. “Jesus Christ Superstar” mjuzikl Tima Ricea i Andrewa Lloyda Webbera u režiji Damira Lončara i produkciji  Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija;

3. “Sunset Boulevard” mjuzikl Andrewa Lloyda Webbera u režiji Renate Carole Gatice i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka.

Za najbolje redateljsko ostvarenje – OPERETA / MJUZIKL

Nominirani:

1. Nina Kleflin za režiju mjuzikla “Sugar” Petera Stonea i Boba Merrilla u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku;

2. Damir Lončar za režiju mjuzikla “Jesus Christ Superstar” Tima Ricea i Andrewa Lloyda Webbera u produkciji  Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija;

3. Ozren Prohić za režiju operete “Grofica Marica” Emmericha Kálmána u produkciji Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

Za najbolja umjetnička ostvarenja – OPERETA / MJUZIKL
Ženska uloga

Nominirane:

1. Ksenija Prohaska za ulogu Perine Šetko u mjuziklu “Bambina” Ane Tonković Dolenčić i Nene Belana u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split;

2. Renata Sabljak za ulogu Marije Magdalene u mjuziklu “Jesus Christ Superstar” Tima Ricea i Andrewa Lloyda Webbera u režiji Damira Lončara i produkciji Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija;

3. Leonora Surian Popov za ulogu Norme Desmond u mjuziklu “Sunset Boulevard” Andrewa Lloyda Webbera u režiji Renate Carole Gatice i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka.

Muška  uloga

Nominirani:

1. Ervin Baučić za ulogu Jude u mjuziklu “Jesus Christ Superstar” Tima Ricea i Andrewa Lloyda Webbera u režiji Damira Lončara i produkciji  Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija;

2. Damir Kedžo za ulogu Joea Gillisa u mjuziklu “Sunset Boulevard” Andrewa Lloyda Webbera u režiji Renate Carole Gatice i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka;

3. Đani Stipaničev za ulogu Isusa u mjuziklu “Jesus Christ Superstar” Tima Ricea iAndrewa Lloyda Webbera u režiji Damira Lončara i produkciji  Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina – OPERETA / MJUZIKL
Ženska ili muška uloga

Nominirani:

1. Dora Bogdanović za ulogu Marijane Bonačić u mjuziklu “Bambina” Ane Tonković Dolenčić i Nene Belana u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split;

2. Filip Hozjak za ulogu Grofa Tassila u opereti “Grofica Marica” Emmericha Kálmána u režiji Ozrena Prohića i produkciji Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija;

3. Fabijan Pavao Medvešek za ulogu Chea u mjuziklu “Evita” Andrewa Lloyda Webbera i Tima Ricea u režiji Renate Carole Gatice i produkciji Hrvatskognarodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka.

Za najbolja umjetnička ostvarenja  – PLESNA UMJETNOST

Za najbolju predstavu u cjelini – PLES

Nominirane:

1. “Gore” Zagrebački plesni ansambl prema koreografskoj ideji Ferenca Fahera uprodukciji Zagrebačkog plesnog ansambla u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih;

2. “Kill B.” autorski projekt Brune Isakovića i Mije Zalukar u produkciji Malo sutra iz Zagreba u koprodukciji s Dominom iz Zagreba i u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom;

3. “Podivljalo” autorski projekt Ane Kretimeyer i Sonje Pregrad u produkciji Četveroruka iz Zagreba.

Za najbolje koreografsko ostvarenje – PLES

Nominirani:

1. Mateja Bilosnić za koreografiju u plesnoj predstavi “Gozd-danse macabre” uprodukciji Zadarskog plesnog ansambla;

2. Ida Jolić i Marin Lemić za koreografiju  u plesnoj predstavi “Transformeri” u produkciji Umjetničke organizacije ON/A iz Zagreba;

3. Ana Kreitmeyer i Sonja Pregrad za koreografiju u plesnoj predstavi “Podivljalo” u produkciji Četveroruka iz Zagreb.

Za najbolja umjetnička ostvarenja – PLES
Ženska uloga

Nominirane:

1. Ana Mrak za ostvarenje u predstavi “Podivljalo”Ane Kreitmeyer i Sonje Pregrad uprodukciji Četveroruka iz Zagreba;

2. Ana Vnučec za ostvarenje u predstavi “Conversation pieces” u koreografiji Magdalene Reiter u izvedbi i produkciji Studija za suvremeni ples iz Zagreba u koprodukciji sa Zavodom Mirabelka, Zagrebačkim plesnim centrom i Tjednom suvremenog plesa;

3. Mia Zalukar za ostvarenje u predstavi “Kill B.” Brune Isakovića i Mije Zalukar u produkciji Malo sutra u koprodukciji s Dominom i suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom.

Muška  uloga

Nominirani:

1. Marin Lemić za ostvarenje u predstavi “Transformeri” u koreografiji Ide jolić i Marina Lemića u produkciji Umjetničke organizacije ON/A iz Zagreba;

2. Šimun Stankov za ostvarenje u predstavi “Kolo” autorski projekt Saše Božića i Petre Hrašćanec u produkciji DeFacto iz Zagreba.

Upravni odbor HDDU-a, 11. studenog 2020.