Natječaj za Nagradu hrvatskog glumišta 2023.

Priredio: Željko Anzulović, 6. lipnja 2023.

Hrvatsko  društvo dramskih umjetnika u ime  utemeljitelja Nagrade  hrvatskog glumišta  /NHG/  raspisalo je Natječaj za Nagradu hrvatskog glumišta 2023. godine. Natječaj je upućen intendantima i ravnateljima kazališta, festivala, kazališnih družina, umjetničkih organizacija, glavnim urednicima  Dramskog programa HTV-a i Dramskog programa Hrvatskog radija.

Nagrade će se 24. studenog 2023. dodijeliti u kategorijama za dramu za umjetnička ostvarenja premijerno izvedena u kazališnoj sezoni  2022/23. te bijenalno za operetu/mjuzikl i balet (kaz. sezone 2021/22. i 2022/23.). Nagrade se dodjeljuju državljanima Republike Hrvatske osim za kategoriju Balet. Baletni umjetnici koji nemaju hrvatsko državljanstvo, a kontinuirano djeluju u hrvatskim nacionalnim kazalištima dulje od tri godine te su prema procjeni žirija svojim nastupima ostavili trag u hrvatskom glumištu, mogu biti nominirani i nagrađeni za baletne uloge i koreografije. Ne mogu se nominirati niti nagraditi gostujući strani umjetnici.

U konkurenciju za NHG  2023. g. prijavljuje se po jedna predstava drame, opere, operete ili mjuzikla mjuzikla, baleta i plesa, koje su premijerno izvedene od 1. rujna 2022. do 30. lipnja 2023. godine, a za festivalske i ljetne produkcije predstava koja će se premijerno izvesti do 31. kolovoza 2023. godine.

Prijavljuje se i šest radio drama izvedenih u vremenu od 1. rujna 2021. do 30. lipnja 2023. godine, bijenalno – za najbolje glumačko  ostvarenje u radio-drami. Prijavljue se i tri TV-drame izvedene u vremenu od  1. rujna 2021. do 30. lipnja 2023. godine, bijenalno  –  za najbolje redateljsko ostvarenje u TV-drami.

Rok za prijavu je  5. srpnja 2023. godine. U prijavi treba navesti datum premijernog izvođenja predstave, imena svih glumica i glumaca mlađih od 28 godina (za operu, operetu i mjuzikl do 30 godina) te dostaviti  programsku knjižicu i AV zapis prijavljene predstave.

Prijedloge s obrazloženjem za dodjelu dvije nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje (1 nagrada za dramu i 1 nagrada za operu, operetu/mjuzikl, balet ili ples) istaknutoj/om umjetnici/ku koji je svojim dugogodišnjim umjetničkim radom pridonio afirmaciji kazališne, radijske i televizijske umjetnosti, također treba dostaviti najkasnije do 5. srpnja  2023. godine. Prijave predstava podnose intendanti, ravnatelji i voditelji kazališta, festivala, kazališnih družina, umjetničkih organizacija te glavni urednici Dramskog programa HTV-a i Hrvatskog radija. Prijedloge za dodjelu Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje mogu dostaviti kazališta, HTV, Hrvatski radio, udruge, institucije i pojedinci.

Intendanti, ravnatelji i voditelji  Festivala i ljetnih produkcija obvezni su,  također do 5. srpnja 2023.g. prijaviti jednu (1) predstavu koja će se premijerno izvesti do 31. kolovoza 2023.g. te obavezno osigurati AV zapis prijavljene predstave.

Članovima žirija potrebno je osigurati najmanje 3 termina za gledanje prijavljene predstave, a informacije o terminima redovito i promptno javljati u tajništvo Hrvatskog društva dramskih umjetnika (GSM: 091 783 7133, tel. 01/4920 717 i e-mail:hddu.tajnistvo@gmail.com), a za balet i ples u tajništvo Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika i Udrugu plesnih umjetnika Hrvatske. Za gledanje i slušanje  TV i radijskih drama potrebno je žiriju dostaviti AV zapise te nosače zvuka.

Odluke o nominacijama sva tri žirija (za dramu, operetu/mjuzikl i balet) bit će objavljene najkasnije do 10. studenog 2023. godine, kao i zajednička odluka Upravnog odbora HDDU-a i žirija o dvije (2) nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje. Odluke o nagradama sva tri žirija donose 24. studenog 2023. godine, na dan svečane dodjele NHG-a koja će se održati u HNK u Zagrebu.

Pravilnik o dodjeli Nagrade hrvatskog glumišta objavljen je  na mrežnim stranicama HDDU-a: www.hddu.hr Prijave za NHG dostavljaju se na e-adresu hddu.tajnistvo@gmail.com (AV zapise treba naknadno dostaviti poštom ili osobnom dostavom  od 1. do 30. rujna 2023.g. u ured HDDU-a u Amruševu ulicu 19/III). Natječaj je za Upravni odbor HDDU-a sastavila i objavila dipl.oec. Marija Filipović – dugogodišnja tajnica HDDU-a.

Izvor: www.hddu.hr; Hrvatskoglumiste.hr, objavljeno 6. lipnja 2023.