Ljubomir Puškarić dobitnik je godišnje Nagrade Vladimir Nazor za naslovnu ulogu u operi Rigoletto

26.5.2024. – Za područje glazbe godišnja Nagrada Vladimir Nazor dodijeljena je Ljubomiru Puškariću za naslovnu ulogu u operi Rigoletto Giuseppea Verdija, premijerno izvedenoj 27. listopada u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

„Na premijernoj izvedbi Rigoletta Ljubomira Puškarića, koji je ulogu prvi put pjevao u splitskom HNK-u 2019, imponirale su ljepota i čistoća tona (i na svim visinama), po čemu je u nas danas rijedak belkantistički pjevač, te besprijekorno fraziranje, npr. u cantabileu prvih dvaju Rigolettovih dueta s Gildom, dok u ariji Cortigiani… s obzirom na tip glasa nije očekivano suveren samo u njezinu drugom i trećem dijelu nego i prvome, u kojemu mu ton jasno prolazi kroz silovit sklop gudačkoga korpusa. Puškarić uvjereno zaranja u Rigolettove dileme u monologu Pari siamo! iz I. čina i očaj u oproštajnom duetu s kćeri, ali je na nekoliko mjesta više pjevač u kostimu Rigoletta nego potpun, kompleksan lik koji pjeva.“ (Karlo Radečić, Opera.hr)

Ljubomir Puškarić rođen je u Zagrebu, gdje je započeo osnovno glazbeno i pjevačko obrazovanje. Pohađao je privatne satove kod Darije Hreljanović, zatim kod Vitomira Marofa,  a nakon pohađanja GŠ Pavla Markovca (Nataša Šurina) studirao je solo pjevanje na  Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vlatke Oršanić. Na Sveučilištu Indiana u Bloomingtonu završio je Performer diploma program u klasi profesora Roberta Harrisona u svibnju 2010. godine.  Od 2015. godine član je Opere HNK-a u Zagrebu.

Izvor: www.min-kulture.gov.hrwww.opera.hr, Hrvatskoglumiste.hr, 26. svibnja 2024.