OTVARANJE 27. FESTIVALA GLUMCA

Kazalište – nepotopiva splav!

U Hrvatskom domu u Vukovaru, 5. rujna 2020. su 27. Festival glumca zajednički proglasili otvorenim vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika Perica Martinović. Zbog aktualne epidemiološke situacije, predstave u kazališnim dvoranama Vukovara, Vinkovaca, Županje, Iloka i Otoka izvodile su se pred smanjenim brojem gledatelja.

U narednih osam dana slavila se u Vukovarsko-srijemskoj županiji glumačka umjetnost i glumačko postojanje kroz izvedbe 13 predstava koje su došle iz Zagreba, Splita, Zadra, Velike Gorice, Vinkovaca, Varaždina i Osijeka, a koje je od 63 prijavljene predstave iz prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije odabrao ovogodišnji izbornik Nedim Prohić.

U svojoj Riječi izbornika, Prohić je istaknuo da je festival nastao u najvažnijem trenutku stvaranja hrvatske države kao jedna snažna emotivna veza hrvatskog glumišta i ratom izmučene Slavonije. Kao ovogodišnji izbornik, već nakon 20-tak odgledanih predstava sa velikim zadovoljstvom mogao je zaključiti da je ovo bila jedna izuzetna, dobra kazališna sezona, a istakao je predstave na starokajkavskom (Čini barona Tamburlana), starodubrovačkom (Suton), staroštokavskom slavonskom dijalektu (Štajga) čime je festival pokazao sjaj i bogatstvo hrvatskog jezika. Prohić je naglasio da su se u Hrvatskoj jasno artikulirale tri kazališne scene: institucionalna (državna, gradska), privatna, izuzetno profesionalna, već etablirana kazališta, te treća tzv. nezavisna scena, njemu osobno najinteresantnija: mladi talentirani glumci koji progovaraju nekim novim kazališnim jezikom o problemima današnjeg naraštaja, a svoj kreativni prostor pronašli su u noćnim klubovima, caffe barovima i malim dvoranama širom Lijepe naše, te su oni naravno najranjiviji. Zaključno je naglasio da priželjkuje razumijevanje i ljubav vjerne publike da svojim dolascima u kazališne dvorane daju jasnu podršku nama glumcima, jer su se glumci oduvijek publici cijelim svojim bićem nesebično davali.

Predstave je pratito i o najboljima odlučivao ocjenjivački sud kojega su činili umirovljena glumica i nacionalna prvakinja Branka Cvitković, glumac osječkog HNK Vjekoslav Janković te glumac splitskoga HNK Pere Eranović. Oni su nakon otvaranja imali prvi radni zadatak – pogledati izvrsnu komediju Dekorater Kazališta Lectirum iz Zagreba u izvedbi Ksenije Pajić, Ana-Marije Percaić i Gorana Grgića. Redateljica predstave je Nina Kleflin.

Festival glumca je nemoguće zamisliti bez glumca – domaćina, a ta čast ove je godine pripala umirovljenom glumcu i dugogodišnjem ravnatelju ZGK Komedija – Niki Pavloviću. Njegov dan proslavljen je 9. rujna. Svečanom otvorenju Festivala u Hrvatskom domu nazočila je i izaslanica i posebna savjetnica ministrice kulture i medija Iva Hraste Sočo, a u ime ovogodišnjega grada domaćina festivala Vukovara zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić. Predsjednik Festivalskog vijeća Joško Ševo istaknuo je: „Festival će se održati suzdržano u svemu osim u kazališnoj umjetnosti, osim u riječi koja će odzvanjati s ove i drugih scena unutar Vukovarsko-srijemske županije“.

I kako kazališnih predstava ne bi bilo bez glumaca, ali i publike Festival je zahvalio vjernoj publici Vukovarsko-srijemske Županije koja živi s Festivalom glumca; s željom za puno vrhunskih kazališnih doživljaja i dobru zabavu uz riječi predsjednice HDDU-a Perice Martinović: „Vjerujem da su kazališne daske još uvijek jedna nepotopiva splav na kojoj možemo preživjeti ovu poplavu beznađa. Neka nam svima Bog da zdravlja, a mi slavimo glumca i riječ jer teatar je – riječ!“

Pogledajte snimku otvaranja Festivala.

Na 27. Festivalu glumca su od 5. do 13. rujna 2020. izvedene slijedeće predstave:

Kazalište Lectirum, Zagreb
DEKORATER (14+)
Tekst: Donald Churchill
Režija: Nina Kleflin
Igraju: Ksenija Pajić, Ines Bojanić, Goran Grgić

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu
TRI SESTRE
Autorski projekt Bobe Jelčića
Tekst: Anton Pavlovič Čehov
Redatelj: Bobo Jelčić
Scenograf: Aleksandar Denić
Kostimograf: Zdravka Ivandija Kirigin
Igraju: Nina Violić, Jadranka Đokić, Daria Lorenci Flatz, Krešimir Mikić, Siniša Popović, Dušan Gojić i Ivan Colarić te mladi glumci s ADU u Zagrebu Ugo Korani, Iva Jerković i Marin Klišmanić

Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, Gradsko kazalište – Scena “Gorica”
(DIS)FUNKCIJA GLAVE
Tekst: Branislav Dimitrov
Režija: Ivan Leo Lemo
Igraju: Barbara Vicković, Ranko Zidarić, Alen Šalinović, Mladen Kovačić

Gradsko kazalište „Joza Ivakić“ Vinkovci
ŠTAJGA
Tekst: Ivana Šojat
Dramatizacija i režija: Jasmin Novljaković
Scenograf: Davor Molnar
Kostimograf: Jasminka Petek Krapljan
Igraju: Vladimir Andrić, Matea Marušić, Miroslav Čabraja, Ivica Lučić, Selena Andrić, Vedran Dakić, Matko Duvnjak Jović, Zorko Bagić

Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb
JA OD JUTRA NISAM STAO
Tekst: Una Vizek
Režija: Nana Šoljev
Igraju: Jerko Marčić, Marko Makovičić, Hrvoje Kečkeš,Linda Begonja, Ornela Vištica, Ozren Opačić

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu
ČINI BARONA TAMBURLANA
Tekst: Anonimus
Režija: Krešimir Dolenčić
Igraju: Vid Balog, Ognjen Milovanović, Robert Plemić, Denis Bosak, Zdenko Brlek, Barbara Rocco, Jakov Jozić, Matko Buvač, Jasminka Pomper, Damir Puja, Rajko Hergotić, Mladen Jerneić.
Glazbenici: Vanja Jerković, violina, Saša Špoljar/Niko Kos, kontrabas, Andrej Skender, klarinet, Petar Prepelić/ Lovro Povijač , trombon, Danijel Otto/Ivan Josip Skender, čembalo.

Hrvatsko narodno kazalište Split
LAPONIJA
Tekst: Cristina Clemente i Marc Angelet
Režija: Nenni Delmestre
Igraju: Monika Vuco Carev, Siniša Novković, Nikša Arčanin, Zorana Kačić, Čatipović

KunstTeatar & UO Punctum, Zagreb
FLEX
Autorski projekt
Režija: Ivan Penović
Igraju: Domagoj Janković, Karlo Mrkša, Bernard Tomić, Pavle Vrkljan i Matija Čigira (u offu)

Kazalište Moruzgva, Zagreb i Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb
CABARET PREKO VEZE
Tekst i režija: Ivan Leo Lemo
Igraju: Mila Elegović/Ines Bojanić, Ana Begić/Jelena Miholjević, Ana Maras Harmander/Mirela Videk Hranjec, Linda Begonja/Petra Dugandžić

Drama plus & Hrvatsko narodno kazalište Zadar
KABANICA
Tekst: N. V. Gogolj
Režija: Vinko Radovčić
Dramatizacija: Sunčica Sodar
Igraju: Lovro Ivanković, Deni Sanković, Luka Barešić, Domagoj Nižić, Matino Antunović, Toma Medvešek

Gradsko kazalište Žar ptica, Zagreb
AKO KAŽEŠ, GOTOV SI!
predstava za djecu i mlade (10+)
Tekst: Dina Vukelić
Režija: Krešimir Dolenčić
Igraju: Amanda Prenkaj, Nataša Kopeč, Lucia Stefania Glavich Mandarić, Marko Hergešić, Petar Atanasoski i Bogdan Ilić

Kazalište Mala scena, Zagreb
HULIGAN
predstava za djecu i mlade
Tekst: Marina Pejnović, Paško Vukasović i Matija Šakoronja
Režija: Paško Vukasović
Igra: Matija Šakoronja

Gradsko kazalište lutaka Split & Umjetnička akademija u Splitu
DOMAŠI
Tekst i težija: Ana Marija Veselčić
Mentor: Goran Golovko, izv. prof.
Igra: Ana Marija Veselčić