Kazališni umjetnik i performer Damir Bartol Indoš dobitnik Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo

26.5.2024. – Kazališni umjetnik i performer Damir Bartol Indoš nagrađen je za životno djelo na području kazališne umjetnosti. Ostavio je velik utjecaj i na eksperimentalnu glazbenu scenu u Hrvatskoj.

Performer i kazališni umjetnik te inovator, Damir Bartol Indoš stvara eksperimentalne muzičke instrumente, zvučne skulpture, šahtofone i grafičke partiture. Diplomirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom studija sudjeluje u radu neoavangardne studentske kazališne grupe Kugla Glumište te je kao inicijator Grupe Kugla tijekom 1980-ih ostvario niz predstava-performansa.

Od 1990-ih, pod imenom DB Indoš – Kuća ekstremnog muzičkog kazališta ostvaruje niz projekata i gostovanja u zemlji i svijetu s brojnim domaćim i stranim umjetnicima. S Tanjom Vrvilo realizira predstave s glumcima, performerima, glazbenicima i plesačima. Sudjelovao je na raznim međunarodnim festivalima u zemlji i svijetu. Stalni je suradnik Teatra &TD, kao kazališni redatelj član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika te je i član ULUPUHA-a u sekciji kazališne scenografije.

Dobitnik je medalje Grada Zagreba za promicanje alternativne kulture za 2009., dobitnik prve nagrade T-HT@MSU natječaja za 2012., za rad Šahtofon, a u suradnji s Tanjom Vrvilo dobitnik je grupne nagrade hrvatske selekcije na Praškom kvadrijenalu, 2015. godine.

Izvor: www.glazba.hr, Hrvatskoglumiste.hr, 26. svibnja 2024.