IVICA KUNČEVIĆ, Nagrada hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje, drama, 2021.

Izvanredan redateljski dramski doseg i izniman doprinos hrvatskom kulturnom identitetu

Upravni odbor Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Žiri za dramu dodijelili su ovogodišnju nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje redatelju Ivici Kunčeviću.

Ivica Kunčević je rođen 9. travnja 1945.g. u Bartolovcu. God. 1969. završio studij jugoslavenskih jezika i književnosti te komparativne književnosti na Filozofskome fakultetu i režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Nakon angažmana u Kazalištu Marina Držića (1969-77) i u Dramskome kazalištu “Gavella” (1977-82), prešao u Zagrebački HNK gdje je radio do mirovine 2012. godine. 2002. godine imenovan je ravnateljem Dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara. Na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti izabran je 2008. godine u naslovno zvanje izvanrednog profesora na odsjeku kazališne režije.

Surađivao s više profesionalnih, ali i amaterskih kazališta diljem Hrvatske i bivše Jugoslavije. Režirao je oko stotinu predstava različitih žanrovskih i stilskih odrednica, od dječjih (G. Vitez, “Plava boja snijega”) i modernih komada (E. Ionesco, “Kakav kupleraj”) do hrvatskih i svjetskih klasika (V. Stulli, “Kate Kapuralica”; Sofoklo, “Antigona”). Sklon je preradbama nekazališnih tekstova (F. M. Dostojevski, “Idiot”) i osebujnim redateljskim čitanjima dramske baštine (I. Gundulić, “Prikazanje Dubravke ljeta gospodnjega MCMLXXIII”). Često postavlja na scenu djela W. Shakespearea (“Macbeth”, “Henry IV.”, “Romeo i Giulietta”, “Troilo i Kresida”, “Mjera za mjeru”, “Kralj Lear”), A. P. Čehova (“Ivanov”, “Višnjik”, “Tri sestre”, “Ujak Vanja”), M. A. Bulgakova (“Zojkin stan”, “Gospodin de Moliere”), M. Držića (“Novela od Stanca”, “Arkulin”, “Dundo Maroje”, “Tirena”) i I. Vojnovića (“Prolog nenapisane drame”, “Ekvinocijo”, “Maškarate ispod kuplja”, “Dubrovačka trilogija”), a značajna su i uprizorenja Rostandova “Cyrana de Bergeraca” i Vodopićeve “Tužne Jele”.

Ivica Kunčević je umjetnik koji uživa izniman ugled među svim dramskim umjetnicima, ne samo za izvanredan redateljski dramski doseg nego i za preko 50 godina posvećenog umjetničkog stvaralaštva te za njegov doprinos kulturnom identitetu Republike Hrvatske.

Pritom je iznimno važno napomenuti da je g. Kunčević napisao vrijedne knjige za povijest zagrebačkog i hrvatskog teatra koje su dragocjeno svjedočanstvo redateljskog i glumačkog procesa iz kojih mogu učiti brojne nove, mlade generacije redatelja i glumaca. Svojim cjelokupnim umjetničkim radom ostavio je duboki i neizbrisiv trag u povijesti svih hrvatskih kazališta i kazališnih festivala.

Ivica Kunčević pomaknuo je granice kazališne umjetnosti i hrvatske kulture općenito, a svojim iznimnim i svestranim umjetničkim opusom trajno promovira hrvatsko glumište, hrvatsku kazališnu scenu te dramsku umjetnost u cjelini.