VLASTA KNEZOVIĆ - Nagrada hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje - DRAMA, 2022.

Izuzetna, posvećena i snažna glumačka osobnost

Ovogodišnja Nagrada hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje na području drame pripala je glumici Vlasti Knezović.

„Vlasta Knezović doista uspijeva glumačkom izvedbom razgrnuti vodu koja dijeli svijet živih i mrtvih i kroz gustu koprenu rijeke dodirnuti svoje dijete, koje joj na simbolički način poklanja ili vraća pravo na život.“ (Nataša Govedić, Novi list)

„Vlasta Knezović sjajno je utjelovila ženu sa škrtog kamenjara.“ (Martina Kalle, Vjesnik)

„Vlasta Knezović sjajno je odigrala snažnu buntovnu staricu slomljenu posljednjim gubitkom… čija nepokolebljivost i oporost izravno diraju publiku…“ (Lidija Zozoli, Vijenac)

„Izvrsna Vlasta Knezović kao tipizirana seoska heroina…“ (Denis Derk, Večernji list)

Spomenuti navodi samo su dio pohvala kojima su publika i kritika unisono popratile igru Vlaste Knezović u predstavi Nosi nas rijeka, nastaloj po tekstu Elvisa Bošnjaka, u režiji Krešimira Dolenčića. A to je tek posljednja od uloga koje je ova izuzetna glumica odigrala u svom matičnom teatru, Gradskom dramskom kazalištu Gavella.

Nakon Dubrovačkih ljetnih igara i Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja, Vlasta Knezović (rođena 28. veljače 1948. u Varaždinu) prvi se put pojavljuje na pozornici kazališta u Frankopanskoj 1971. godine, igrajući Anicu u Klupku Pere Budaka, čiju je režiju potpisao Dino Radojević. Stalnom članicom ansambla kazališta Gavella postaje 1. rujna 1976. godine. Glumila je u mnogim naslovima ovoga kazališta, iz uloge u ulogu rastući pred gledateljima i dokazujući se kao umjetnica velike energije i talenta. Od von Horváthovih Priča iz bečke šume ili pak Čehovljevih Ujaka Vanje i Ivanova, preko O’Caseya, Gorkog, Brešana, Shakespearea, Brechta, Kosora ili Kaštelanove, do Goldonija, Kljakovića ili Krleže, Vlasta Knezović svojim je glumačkim kreacijama obilježila predstave u kojima je igrala.

Osim u kazalištu Gavella, nastupala je i u mnogim drugim teatrima, kao i na Dubrovačkim ljetnim igrama, a za svoj je rad i nerijetko nagrađivana, od debitantske nagrade na Sterijinom pozorju, preko nagrada na Gavellinim večerima, do proglašenja za najbolju glumicu na Festivalu glumca u Vinkovcima ili pak onog za Najhistrionku, a svakako treba spomenuti i Nagradu udruženja hrvatskih dramskih umjetnika, kao i nagradu Gavella i Europlakat Faira za najbolju glumicu u premijernim predstavama sezone 2010./11., dok od filmskih nagrada možemo izdvojiti Posebnu nagradu Festivala igranog filma u Puli. Osim u kazalištu i na filmu, Vlasta je Knezović značajne uloge ostvarila i na televiziji, u dramama i serijama, odakle je ponajprije pamtimo kao Vrtirepku iz Prosjaka i sinova, Doricu iz U registraturi ili Marijetu iz Velog mista, serija koje su zauvijek upisane u kolektivnu memoriju naših televizijskih gledatelja. 2005. godine, povodom 35. obljetnice umjetničkog rada, o Vlasti Knezović objavljena je i monografija, naslovljena – Život za scenu. Kao članica glumačkog ansambla teatra u Frankopanskoj, Vlasta Knezović otišla je u mirovinu 31. prosinca 2013. godine.

Vlasta Knezović kroz dojmljiv niz predstava, filmova i dramskih serija, niz uloga, tijekom dugog niza godina tako je postala i ostala izuzetna, posvećena, snažna glumačka osobnost ne samo Gradskog dramskog kazališta Gavella, već i cjelokupnog hrvatskog glumišta.

©Žiri za dramu: Perica Martinović, Luca Anić, Tamara Džebić Šaljan, Enes Kišević, Ronald Žlabur, Hrvatskoglumiste.hr, objavljeno 21. studenog 2022.