DOGAĐANJA 28. FESTIVALA GLUMCA

Festivalske tradicije

U sklopu Festivala glumca u Bioekološkom centru Otočki virovi kraj Otoka održan je okrugli stol pod nazivom Festival glumca – Nacionalni festival. U zanimljivoj i otvorenoj raspravi razmatrano je ostvarivanje statusa Nacionalnog festivala ili Festivala od nacionalnog značaja. Čula su se različita mišljenja na ovaj prijedlog koja će biti objedinjena u biltenu za slijedeći Festival. Nakon 28 godina festivala, njegove organizacije, ogromnog broja gostujućih predstava i umjetnika, najkvalitetnijih produkcija u recentnim godinama, brojne publike u pet gradova Vukovarsko srijemske županije, nakon svih godina rada i nesumnjive podrške lokalne zajednice prevladala je misao da je Festival glumca zaslužio epitet nacionalnog festivala. Hrvatska ima sedam festivala nacionalnog statusa i ovo bi bio prvi koji je nastao i nalazi se u Slavoniji i Baranji. Postavljena su mnoga pitanja, naravno, konačna odluka je na Ministarstvu kulture RH. U raspravi su sudjelovali između ostalih, posebna savjetnica Ministrice kulture i medija RH Iva Hraste Sočo, prof. Joško Ševo, intendant Splitskog HNK Srećko Šestan, predsjednica HDDU Perica Martinović, novinar Tomislav Čadež, ravnatelj GK Joza Ivakić Zdenko Rečić, a razgovor je vodila novinarka HRT-a Zrinka Turalija Kurtak.

Predstavnici 28. Festivala glumca posjetili su Gardijsko oklopno–mehaniziranu brigadu Hrvatske kopnene vojske, u vojarni 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima. Kod spomenika poginulim Slavonskim sokolovima svijeće su zapalilipredsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika Perica Martinović, domaćica 28. Festivala glumca Ksenija Prohaska te brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik Gardijsko oklopne-mehanizirane brigade. Ovaj tradicionalni posjet završio je kako to i priliči – vojničkim grahom.

Dan domaćice

Andrijaševci, 7. rujna 2021.

Počasna institucija Dana domaćina / domaćice utemeljena je 1995. god. kako bi se tom malom gestom ukazalo štovanje prema velikanima hrvatskog glumišta. Ove godine čast da bodri, izmjenjuje iskustva i savjetuje svoje kolege pripala je nacionalnoj dramskoj prvakinji Kseniji Prohaska. Isprva je, misleći da će trebati kuhati i spremati, htjela odbiti ponuđenu ulogu domaćice no sada ne krije zadovoljstvo što ju je prihvatila i tako stala uz bok glumaca  koji su pridonijeli dignitetu hrvatskog glumišta kao što su Šovagović, Nada Subotić, Torjanac, Vanja Drah, Grgić…

Dan domaćice 28. Festivala glumca održao se, kao i proteklih godina, u Andrijaševcima gdje su se okupili brojni glumci, organizatori te ljudi blisko vezani uz Festival. Prije neobaveznog druženja u Lovačkom domu načelnik općine Andrijaševci Ante Rajković, svoje je goste iznenadio vožnjom brodom po Bosutu što je posebno razveselilo domaćicu koja  je poželjela da plovidba ne prestane. Bosutom je, kojem se nacionalna prvakinja obećala vratiti, odzvanjala pjesma i smijeh, a veselom skupu  se pridružio i župan Vukovarsko-srijemski Damir Dekanić.

Predstavnici 28. Festivala glumca posjetili su posljednje počivalište barda hrvatskog glumišta – Ive Gregurevića (Donja Mahala, 7. listopada 1952. – Zagreb, 1. siječnja 2019.). Nisu se mogle sakriti suze za  omiljenim i nikad prežaljenim kolegom i prije svega prijateljem. 

Domaćica Ksenija Prohaska izrazila je želju posjetit Bioekološki-edukacijski centar Virovi kod Otoka, oazu mira na obali Virova smještenu duboko u spačvanskim šumama između Otoka i Bošnjaka. Društvo su joj pravili predstavnici Festivala glumca, nacionalni prvak Goran Grgić i glumac Ljubo Zečević. Gradonačelnik Grada Otoka, Josip Šarić ponovno se iskazao kao sjajan domaćin. 

Pretposljednjeg dana 28. Festivala glumca, predstavnici su u pratnji gradonačelnika Županje, Damira Juzbašića položili vijenac i zapalili svijeću kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Županji.

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, 28. Festival glumca, objavljeno 11. rujna 2021.