ZLATA PERLIĆ-WELTRUSKY (Karlovac, 28. srpnja 1929. – Rijeka, 30. lipnja 2022.)

Duhovita i vedra glumica koja je jednako briljirala u komediji, drami i tragediji

Zlata Perlić-Weltrusky karijeru je počela 1947. godine u Karlovačkom narodnom kazalištu, gdje je nastupala u 38 premijernih predstava. Karijeru je nastavila u Rijeci u HNK-u Ivana pl. Zajca gdje joj je prva veća uloga bila Desdemona u Shakespeareovu Otelu, nakon koje je odigrala više od 100 uloga.

Piše: Branka Primorac

„Bila je karakterističan tip glumice ‘stare škole’, užitak je bio s njom raditi”, kaže glumica Ana Kvrgić – danas stalno angažirana u zagrebačkom kazalištu Gavella, o ljetos preminuloj 93-godišnjoj dramskoj glumici Zlati Perlić-Weltrusky, dugogodišnjoj članici ansambla Drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca. Mlada Ana Krvrgić poslije završene glumačke akademije u Zagrebu profesionalnu glumačku karijeru počela je stalnim angažmanom u riječkom HNK i to u trenutku kad se Zlata Perlić-Weltrusky opraštala od kazališta. Spojila ih je drama Leda Miroslava Krleže, no osobito komedija Duhi Drage Gervaisa, s kojom je Zlata napuštala glumište a Ana u njega tek uranjala. Godine su odredile da Perlić-Weltrusky igra ulogu prijetvornice, noćne Dame od sveta, a Ana mladu Mare, obje u akterskom suodnosu s glavnim likom požudnog starca (igrao Slavko Šestak) koji koketira s objema. Zajednički trenuci rada na popularnoj kazališnoj predstavi u tri čina, potom i istoimenom filmu za HTV po Gervaisovu predlošku i režiji rano preminula redatelja Marina Carića, dalo je dovoljno vremena da mlada Zagrepčanka stekne dojam o kolegici i zadrži sjećanje do danas. Dobro pamti duhovitu Zlatu, vedre naravi, zvonka glasa, punu elana koja je u trenucima opuštanja na snimanju Duha na otoku Krku na sočan način pričala o svojim životnim dogodovštinama.

Ova minijatura samo je kap u moru bogatog glumačkog života Karlovčanke koja je prije stalnog angažmana u Rijeci na pozornicu prvo stala u rodnom gradu. U povodu njezine smrti na Facebook stranici njezine se karijere prisjeća Gradsko kazalište Zorin dom Karlovac:

„Karijeru je počela 1947. godine u Karlovačkom narodnom kazalištu, gdje je nastupala u 38 premijernih predstava. U Narodnom pozorištu u Mostaru bila je od 1953. do 1954. godine, a potom u Rijeci postaje članica ansambla Hrvatske drame. Prva veća uloga bila joj je Desdemona u Shakespeareovu Otelu. Odigrala je više od 100 uloga. Glumila je u igranim filmovima Nije bilo uzalud (1957.) i Tri koraka u prazno (1958.). Karijeru završava kao dramska prvakinja HNK-a Ivana pl. Zajca”. Zanimljivo je da se umirovljena glumica (1983.) na sceni potom pojavila s pauzom od trinaest godina (1996.), kada ponovo počinje glumiti, među ostalim i u spomenutom komadu Duhi s kojim je 2002. proslavila zlatni jubilej, 75 godina na sceni. Za taj svečani trenutak odabrana je komedija, iako je njen medij bila drama, dapače tragedija. Tom prigodom je Zlata Perlić na konferenciji za novinare rekla: „Svih se tih uloga sjećam s jednakom radošću, ali ipak bih istaknula nezaboravnu Maggie u predstavi A. Millera Poslije pada, iz 1965. godine”. „To je i razumljivo”, piše Kim Cuculić, novinarka i kritičarka Novog lista, „jer je autor u liku glumice Maggie opisao život slavne Marilyn Monroe, s kojom se Zlata Perlić, svjedoče oni koji su vidjeli predstavu, potpuno poistovjetila”.

Zlata Perlić-Weltrusky dobitnica je nagrada Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske, Nagrade Grada Rijeke i Nagrade Večernjeg lista. Odlikovana je Redom Danice hrvatske i likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi (1998.).

©Branka Primorac, Hrvatskoglumiste.hr, objavljeno 3. studenog 2022.

Tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam Agencije za elektroničke medije