NAGRADA HRVATSKOG GLUMIŠTA 2019.

Dobitnici nagrada i posebnih priznanja

Za najbolja ostvarenja iz područja DRAMSKE, RADIO I TELEVIZIJSKE UMJETNOSTI

Za najbolju predstavu u cjelini – DRAMA

“Kiklop” Ranka Marinkovića u režiji Saše Anočića i produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.

Za najbolje redateljsko ostvarenje – DRAMA

Saša Anočić za režiju predstave “Kiklop” Ranka Marinkovića u produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.

Za najbolja umjetnička ostvarenja – DRAMA

 • Glavna  ženska uloga

Olga Pakalović za ulogu Olge u predstavi “Konstelacije” Nicka Paynea u režiji Aide Bukvić i koprodukciji Teatra Exit iz Zagreba, Osječkog ljeta kulture 2018. i Gradskih galerija Osijek.

 • Glavna  muška uloga

Rade Šerbedžija za ulogu Georgea u predstavi “Tko se boji Virginije Woolf” Edwarda Albeea u režiji Lenke Udovički i koprodukciji Kazališta Ulysses iz Zagreba i Beogradskog dramskog pozorišta.

 • Sporedna ženska uloga

Vlasta Ramljak za ulogu Omame u predstavi “Doljnjodravska 11” Drage Hedla u režiji Zlatka Svibena u produkciji Osječkog ljeta kulture 2019. i izvedbi ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

 • Sporedna muška uloga

Živko Anočić za ulogu Uga u predstavi “Kiklop”Ranka Marinkovića u režiji Saše Anočića i produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika  do 28 godina – DRAMA

 • Ženska  uloga

Matea Marušić za ulogu Laure Wingfield u predstavi “Staklena menažerija” Tennesseea Williamsa u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci.

 • Muška  uloga

Mateo Videk za ulogu Ivana u predstavi “Huddersfield” Uglješe Šajtinca u režiji Renea Medvešeka i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.

Za najbolju lutkarsku predstavu ili  predstavu za djecu i mlade – DRAMA

“Tonček i Točkica” Ericha Kästnera u režiji Anje Maksić Japundžić i produkciji Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba.

Za najbolja  glumačka  ostvarenja u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mlade

 • Ženska  uloga

Vini Jurčić i Irena Tereza Prpić za ulogu blizanki u predstavi “Blizanke” Nikoline Rafaj prema Erichu Kästneru u režiji Lee Anastazije Fleger i produkciji Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.

 • Muška  uloga

Matija Šakoronja za ulogu Zrksa u predstavi “Huligan” Paška Vukasovića, Marine Pejnović i Matije Šakoronjeu režiji Paška Vukasovića i produkciji Kazališta Mala scena iz Zagreba.

Za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave

Ana Marija Veselčić za tekst  “Domaši” premijerno izveden u Gradskom kazalištu lutaka Split u koprodukciji s Umjetničkom akademijom u Splitu.

Za najbolja glumačka ostvarenja  u radio  drami

(dodjeljuje se bijenalno svake neparne godine)

Marija Kolb za ulogu u radio drami “Tuga” Les Hommes Aproximatifs u režiji Stephanie Jamnicky.

Najbolja redateljska ostvarenja  u  TV drami

(dodjeljuje se bijenalno svake neparne godine)

Goran Rukavina za režiju TV serije “Počivali u miru”.

Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti

Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodjeljuje se ansamblu i autorskom timu predstave Flex, u koprodukciji KunstTeatra iz Zagreba i Umjetničke organizacije Punctum iz Zagreba, u režiji Ivana Penovića za sve njezine segmente, za inovativni pristup, novi smjer kazališta i specifično shvaćanje svijeta i trenutka u kojem živimo.

Za najbolju kazališnu scenografiju i kostimografiju

 • SCENOGRAFIJA

Zdravka Ivandija Kirigin u drami “Geranium” Iva Vojnovića u režiji Marine Pejnović i produkciji 70. Dubrovačkih ljetnih igara i u predstavi za djecu i mlade “Bajka o ribaru i ribici” Aleksandra Sergejevića Puškina / Ane Proliću režiji Ane Prolić i produkciji Gradskog kazališta “Zorin dom” Karlovac.

 • KOSTIMOGRAFIJA

Dženisa Pecotić u predstavi za djecu i mlade “Tonček i Točkica” Ericha Kästnera u režiji Anje Maksić Japundžić i produkciji Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba.

Za najbolja umjetnička ostvarenja  – OPERA

Za najbolju predstavu u cjelini – OPERA

“Čarobna frula” Wolfganga Amadeusa Mozarta pod dirigentskim vodstvom Nikše Bareze, u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Za najbolje dirigentsko ili redateljsko ostvarenje – OPERA

Ivo Lipanović za dirigiranje opere “Nabucco” Giuseppea Verdija u režiji Georgija Para i Jelene Bosančić i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu za 64. Splitsko ljeto.

Za najbolja umjetnička ostvarenja – OPERA

 • Ženska uloga

Ivana Lazar za ulogu Kraljice noći u operi “Čarobna frula” Wolfganga Amadeusa Mozarta pod dirigentskim vodstvom Nikše Bareze, u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

 • Muška  uloga

Giorgio Surian za ulogu Macbetha u operi “Macbeth” Giuseppea Verdija pod dirigentskim vodstvom Marca Boemija, u režiji Marina Blaževića, i za ulogu Falstaffa u operi “Falstaff” Giuseppea Verdija pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa, u režiji Marina Blaževića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Rijeka.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina – OPERA

 • Ženska ili muška uloga

Ivan Šimatović za ulogu Zrinjskog u operi “Nikola Šubić Zrinjski” Ivana pl. Zajca pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa, u režiji Dore Ruždjak Podolski i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Rijeka.

Za najbolja umjetnička ostvarenja – BALET

Za najbolju predstavu u cjelini – BALET

“Smrt u Veneciji” na glazbu Gustava Mahlera u koreografiji Valentine Turcu i u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Za najbolje koreografsko ili dirigentsko ostvarenje – BALET

Valentina Turcu za koreografiju predstave “Smrt u Veneciji” na glazbu Gustava Mahlera i u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Za najbolja umjetnička ostvarenja – BALET

 • Ženska uloga

Iryna Chaban Bilandžić za ulogu Medore u baletu “Gusar” na glazbu Adolph Adama u koreografiji Aivarsa Leimanisa i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Split.

 • Muška  uloga

Tomislav Petranović za ulogu Vikonta De Valmonta u baletu “Opasne veze” na glazbu Josepha Haydna u koreografiji Giorgia Madije i ulogu Rudolfa Habsburškog u baletu “Elizabeta Bavarska – Sissi” na glazbu Bedricha Smetane u koreografiji Patricea Barta i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina – BALET

 • Ženska ili muška uloga:

Ozana Mirković za ulogu Margot, sobarice markize de Merteuil u baletu “Opasne veze” na Josepha Haydna i za ulogu Marije u baletu “Annonciation” na glazbu Stéphane Roy i Antonija Vivaldija u koreografiji Angelina Preljocaja i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Posebno priznanje Hrvatskog društva dramskih umjetnika – ZLATKO VITEZ

Upravni odbor Hrvatskog društva dramskih umjetnika dodjeljuje posebno priznanje Zlatku Vitezu, glumcu, redatelju, utemeljitelju i umjetničkom ravnatelju kazališne družine “Histrion” u povodu 50-te obljetnice njegovog umjetničkog djelovanja. Priznanje se dodjeljuje kao zahvala Hrvatskog društva dramskih umjetnika (koje ove godine slavi 100-tu obljetnicu svoga osnutka i ima oko 1.200 članova) na cjelokupnom doprinosu HDDU kojem je bio i predsjednik u 2 mandata, a osobito za podršku u realizaciji velikih manifestacija Nagrade hrvatskog glumišta i Festivala glumca te časopisa “Hrvatsko glumište” i osiguravanja prekrasnog prostora za rad HDDU-a i svih njegovih članova.

Posebno priznanje Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika – SONJA KASTL

Sonja Kastl, baletna umjetnica, koreografkinja, pedagoginja, prva ravnateljica Baleta HNK u Zagrebu u svojih 90 godina života zadužila je baletnu struku svojim iznimnim nastupima, koreografijama predstava, radom i promocijom baletne umjetnosti kako u Zagrebu tako i diljem Hrvatske i inozemstva. Ona je umjetnica koju nije potrebno predstavljati i koja je obilježila više desetljetno razdoblje hrvatske baletne umjetnosti i ostavila neizbrisiv trag u povijesti hrvatske kulture i umjetnosti RH, hrvatska baletna legenda koja je svojom svestranošću i talentom nastupala i radila ne samo u Baletu već i u Operi, Drami kao i na filmu. Sonja Kastl svojim djelovanjem postala je jednom od najvećih legendi hrvatskog baleta.

KRUNOSLAV ŠARIĆ – Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje – DRAMA

Žiri za dramu dodijelio je ovogodišnju nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje dramskom umjetniku – glumcu gospodinu Krunoslavu Šariću.

NIKŠA BAREZA – Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje – OPERA

Žiri za operu dodijelio je ovogodišnju nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje dirigentu, gospodinu Nikši Barezi.