Akademik Zoran Juranić dobitnik je Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo

Kao dirigent nastupao je u svim zemljama bivše Jugoslavije, u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj i bivšem SSSR-u. U njegovom skladateljskom opusu ističu se operna i scenska djela, orkestralne i komorne skladbe. Posebnu pozornost posvećuje zaboravljenim ili rjeđe izvođenim djelima i skladateljima.

26.5.2024. – Odbor „Nagrade Vladimir Nazor“ na sjednici održanoj 13. svibnja 2024. godine, donio je odluke o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu u području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma.

Nagradu dodjeljuje Odbor „Nagrade Vladimir Nazor“ na prijedlog komisija za pojedina područja umjetnosti, u kategorijama godišnje nagrade i nagrade za životno djelo. Svečana dodjela nagrade održat će se 19. lipnja, na godišnjicu smrti hrvatskog književnika čije ime nosi, uz izravan prijenos Hrvatske radiotelevizije.

U području glazbe, akademik Zoran Juranić dobitnik je nagrade za životno djelo.

Akademik Zoran Juranić (1947.) studirao je glazbenu teoriju, kompoziciju kod Stjepana Šuleka i dirigiranje u klasi Igora Gjadrova. Ekstenzivno iskustvo u području opere započeo je kao zborovođa te zatim kao stalni dirigent i ravnatelj Opere u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Bio je umjetnički ravnatelj Opere HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci i Opere HNK-a u Osijeku te predavač na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Pedagoškoj akademiji u Osijeku i na područnim odjelima Akademije dramske umjetnosti u Rijeci i Osijeku.

Od 2005. redovni je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a bio je i stalni gost-dirigent Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu te šef-dirigent Društvenog orkestra HGZ-a. Kao dirigent nastupao je u svim zemljama bivše Jugoslavije, u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj i bivšem SSSR-u. U njegovom skladateljskom opusu ističu se operna i scenska djela, orkestralne i komorne skladbe. Posebnu pozornost posvećuje zaboravljenim ili rjeđe izvođenim djelima i skladateljima.

Za svoj je rad dobio niz uglednih nagrada i priznanja, među kojima i Nagrade Vladimir Nazor, Josip Štolcer Slavenski, Nagradu Grada Zagreba i Nagradu Milka Trnina. Nositelj je odličja Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Dobitnik je nagrade Porin za životno djelo 2017. Od 2010. godine član je suradnik, a od 2014. redoviti član HAZU.

Izvor: www.hds.hr, Hrvatskoglumiste.hr, 26. svibnja 2024.