56. Međunarodni festival kazališta lutaka PIF

PIF (Pupteatra Internacia Festivalo) – Međunarodni festival kazališta lutaka pokrenuo je 1968. Studentski esperantski klub te je u svom prvom izdanju doživio velik i pozitivan odjek u javnosti, ali i na međunarodnoj lutkarskoj sceni. Tijekom duge povijesti, PIF je publici predstavio više oko 950 lutkarskih predstava iz 474 kazališta iz 55 zemlje sa svih kontinenata.

Priredio: Željko Anzulović, 4. rujna 2023.

Od petka, 15. do četvrtka, 21. rujna 2023. na raznim mjestima u gradu – KC Travno, KIC, ZKL itd., održava se 56. Međunarodni festival kazališta lutaka PIF, koji okuplja najpoznatija svjetska i domaća lutkarska kazališta.

Svečano otvorenje bit će u petak, 15. rujna u 20 sati u dvorani Kulturnog centra Travno s predstavom Sâm kazališta Buble Dragon iz Južne Koreje(ulaz s pozivnicom). Ove godine sudjeluju i kazališta iz Slovenije, Austrije, Češke, Izraela, BiH, Srbije, Bugarske, Španjolska, Italije i Poljske odnosno iz raznih dijelova Hrvatske – Rijeke, Osijeka, Koprivnice, Zagreba, Splita.

Izložbama, lutkarskim radionicama, izdavačkom djelatnošću, uličnim programima i različitim drugim događanjima, kao i dosad, u sklopu PIF-a predstavit će se i promovirati hrvatsko i svjetsko lutkarstvo.

Nagrade dodjeljuju dva žirija – međunarodni stručni žiri i dječji žiri. Sudionici PIF-a mogu biti nagrađeni Grand Prixom Milan Čečuk, Nagradom Tibor Sekelj za predstavu s najhumanijom porukom, nagradama za pojedinačna ostvarenja i nagradom dječjeg žirija.

Povijesti festivala

PIF (Pupteatra Internacia Festivalo) – Međunarodni festival kazališta lutaka pokrenuo je 1968. Studentski esperantski klub te je u svom prvom izdanju doživio velik i pozitivan odjek u javnosti, ali i na međunarodnoj lutkarskoj sceni. Pokrovitelj prvog PIF-a bila je UNIMA (Međunarodno udruženje lutkara) te je SEK odlučio nastaviti s organizacijom festivala. 

Festival je ubrzo prerastao Studentski esperantski klub, pa je njegovu organizaciju od 1971. preuzeo Međunarodni centar za usluge u kulturi i do danas je, kao Kulturni centar Travno, odgovoran za njegovu organizaciju. Festival je tako do 1994., kad ga je napustio dio organizacijskog tima, bio vezan uz esperanto, pa je čak dva izdanja doživio i u norveškom gradiću TromsØu. Uz Zagreb, festivalski programi odvijali su se i u Sisku, Varaždinu, Velikoj Gorici, a 2000-ih su redoviti bili i festivalski izleti i gostovanja predstava diljem Hrvatske. Nekoliko godina nakon napuštanja takve prakse, PIF ponovno radi s povezivanjem s okolnim gradovima, ali i mnogim kulturnim centrima u Zagrebu u sklopu tendencije decentralizacije zagrebačke kulture.

Od 1990. PIF ima i svoju maskotu – gigantsku lutku PIFKA koju je izradila akademska slikarica prof. Mira Dulčić, a koja svake godine stoji na čelu vesele PIF-ove povorke kojom najavljujemo festival. Upravo ta povorka jedan je od znakova prisutnosti i suživota našeg festivala s gradom u kojem se odvija najveći dio njegovog programa te pridonosi promidžbi lutkarstva među najširom publikom.

Tijekom duge povijesti, PIF je publici predstavio više oko 950 lutkarskih predstava iz 474 kazališta iz 55 zemlje sa svih kontinenata. Od 1994. do 2006. u sklopu programa zemlja-partner predstavio je niz specifičnih lutkarskih tradicija iz gotovo svih krajeva Europe. U sklopu PIF-ovih popratnih programa redovito su organizirani vanjski programi, predstavljanja knjiga i časopisa o lutkarstvu, izložbe lutaka iz svih krajeva svijeta, lutkarske radionice, projekcije lutkarskih filmova, stručni simpoziji o lutkarstvu i humanitarne akcije. O PIF-u su pisali mnogi, a vrijedi istaknuti riječi Henryka Jurkowskog, uglednog povjesničara lutkarstva i redovitog gosta PIF-a, koji je opisao naš festival kao jedan od najvažnijih europskih festivala i reprezentativni forum lutkarske umjetnosti.

Jačanje veza s međunarodnim festivalima imperativ je bolje kulturne razmjene i plasiranja hrvatske kulture i lutkarstva u svijetu. Intenzivniji kontakti i suradnja s nacionalnim manjinama i kulturnim centrima drugih zemalja koji djeluju u Hrvatskoj, kao i s veleposlanstvima zemalja sudionica na PIF-u pridonosit će kvalitetnijem programu Festivala. Suradnja i partnerstvo u različitim projektima osigurat će da PIF ostane jedna od najznačajnijih lutkarskih meka.

Osnovno stremljenje PIF-a bilo je i ostalo dizati razinu lutkarskog izražaja na svim poljima Festivala. Držati korak sa suvremenim tendencijama u lutkarstvu ne zaboravljajući tradiciju i osebujnost različitih škola lutkarstva naša je misao vodilja i zahtjeva stalno organizacijsko i programsko propitivanje i unapređivanje. Misija PIF-a je profesionalnim stvaraocima na polju lutkarstva, kao i pukim gledateljima, pored tradicijskih, ukazivati i na neke nove dosege i poglede na lutkarsku umjetnost.

Izvor: www.pif.hr, Hrvatskoglumist.hr, 4. rujna 2023.