NAGRADE I PRIZNANJA 33. MARULIĆEVIH DANA

55 kvadrata najbolja je predstava 33. Marulićevih dana

„Obitelj koja predstavlja metonimiju grada, a taj grad metonimiju Mediterana, sugestivna je dramska glazba. 55 kvadrata jest lirska kronika grada s buketom autentičnih likova koji se bore s vlastitim slabostima.”

Priredio: Željko Anzulović, 2. svibnja 2023.

Dodjelom festivalskih nagrada i izvedbom predstave U malu je uša đava Tisje Kljaković Braić van konkurencije, u petak, 28. travnja 2023. s početkom u 20 sati na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split završen je Festival hrvatske drame 33. Marulićevi dani. O nagradama Marul odlučivao je ocjenjivački sud u sastavu: Zrinka Turalija, Anastasija Jankovska, Perica Martinović, Tomislav Čadež i Damir Šarac.

Nagrada Marul za predstavu u cjelini: 55  kvadrata Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split. Obrazloženje: Obitelj koja predstavlja metonimiju grada, a taj grad metonimiju Mediterana, sugestivna je dramska glazba. 55 kvadrata jest lirska kronika grada s buketom autentičnih likova koji se bore s vlastitim slabostima.       

Marul za suvremeni dramski tekst festivalske predstave: Petra Cicvarić za dramu Semafor u režiji Peđe Gvozdića i produkciji Gradskog kazališta Zorin dom Karlovac. Obrazloženje: Petra Cicvarić napisala je dramaturški zahtjevan, uzbudljiv tekst iz domaće svakodnevice čiji je protagonist dječak s poremećajem u spektru autizma. Drama nadrasta edukativni okvir, vješto zahvaća u osjetljivu temu i privlači humorom.

Marul za dramaturgiju predstave: Romanu Nikoliću, Olji Lozici, Aniti Matić Delić i Frani Maškoviću za zajednički rad u gradnji likova i dramaturgije predstave Na dnu oceana postoje neki svjetovi u režiji Romana Nikolića i produkciji Umjetničke organizacije Arterarij, Zagreb. Obrazloženje: Ovaj autorski projekt počiva na izvanrednoj suradnji cijele umjetničke ekipe koja intimu jedne bračne veze iznosi toliko neposredno da se gledatelju čini kako je posrijedi njegova vlastita intima. Istodobno, predstava je umjetnički dorađena i zapravo nimalo ne ovisi o improvizaciji. 

Marul za režiju: Marijan Nečak za režiju predstave Kabaret Kaspar Tene Štivičić u produkciji  Drame Slovenskog narodnog gledališča, Ljubljana. Obrazloženje: Režija pomalo apstraktnog teksta koji je predstavljen kao svojevrsni mjuzikl u izvedbi nadahnutih glumaca. Čvrst tempo, izvrsna sinergija scene, kostima, svjetla i glazbe čine ovu predstavu suverenom u izričaju i snažnu u dojmu. 

Maruli za glumačko ostvarenje: Arijana Čulina za ulogu Fani u predstavi 55 kvadrata Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata Hrvatskog narodnog kazališta Split. Obrazloženje: Arijana Čulina dala je portret mediteranske žene s mnogo nijansi, nenametljivo, ne žureći k publici, s dramskom dubinom i nepatvorenim humorom.

Stipe Radoja za ulogu Boga u predstavi Tako nam Bog pomogao Borisa Dežulovića u režiji Hrvoja Korbara i produkciji Kazališta Playdrama iz Splita. Obrazloženje: Stipe Radoja oduševljava energijom, komikom i sugestivnošću igrajući Boga, kao dakako patrijarhalnog, ali i dobroćudnog Dalmatinca u najboljim godina.

Nagrada Marul za najbolje umjetničko ostvarenje: Frane Mašković i Anita Matić Delić za vrhunsku glumačku suigru u predstavi Na dnu oceana postoje neki svjetovi, autorski projekt u režiji Romana Nikolića i produkciji Umjetničke organizacije Arterarij

Nagrada dnevnog lista Slobodna Dalmacija, medijskog pokrovitelja 33. Marulićevih dana, za glumačko ostvarenje ide u ruke glumca Stipe Jelaske za ulogu anđela Gabrijela u predstavi Tako nam Bog pomogao prema motivima knjige Summa atheologiae Borisa Dežulovića u režiji Hrvoja Korbara i izvedbi Kazališta PlayDrama iz Splita. Obrazloženje žirija čitatelja Slobodne Dalmacije koji je radio u sastavu: Petar Mileta, Dražena Domazet, Mirel Vrgoč, Željka Zorica i Domagoj Lindinger: Stipe Jelaska maestralno je odigrao anđela Gabrijela. Njegov lik s lakoćom prelazi iz pomoćnika i obiteljskog odvjetnika u menadžera i PR-a Svete obitelji, a uz minimum scenskih i kostimografskih rekvizita i vještom promjenom scenskog govora i cjelokupne pojavnosti utjelovljuje i lik blažene Djevice Marije.

Publika 33. Marulićevih dana ocjenjivala je viđene predstave ocjenama od 1 do 5. Najviši prosjek od čak 4,94 dobila je predstava splitskog kazališta PlayDrama Tako nam Bog pomogao prema motivima knjige Summa atheologiae Borisa Dežulovića u režiji Hrvoja Korbara.

Izvor: www.marulicevidani.hnk-split.hr; Hrvatskoglumiste.hr, objavljeno 2. svibnja 2023.