12. Bobijevi dani smijeha

Josip Bobi Marotti ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskom glumištu i u sjećanju kazališnih gledatelja. Tajnu Bobijeva uspjeha kod publike, njegovu dugogodišnju popularnost kod odraslih i kod djece, njegov kolega Drago Krča, također bard hrvatskog glumišta, prepoznao je kao zaljubljenost u glumu, igru i kazalište.

Priredio: Željko Anzulović, 26. listopada 2023.

Od utorka, 7. do četvrtka, 23. studenog u Histrionskom domu održat će se 12. Bobijevi dani smijeha – festival komedija posvećen doajenu hrvatskog glumišta Josipu Bobiju Marottiju (Maribor, 1922. – Zagreb, 2011.). Uz dva histrionska recentna naslova, na festivalu će gostovati brojna kazališta i kazališne grupe iz Zagreba ali i čitave Hrvatske, kao i predstave iz susjedne Mađarske i Srbije. Program festivala dostupan je na poveznici: 12. Bobijevih dana smijeha – program

Festival se od utemeljenja 2012. godine održava u Histrionskom domu, a na festivalu tradiocionalno sudjeluju kazalištarci iz Karlovca, Osijeka, Virovitice, Varaždina, Velike Gorice, Ljubljane, Beograda te brojnih zagrebačkih kazališta.

Josip Bobi Marotti ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskom glumištu i u sjećanju kazališnih gledatelja. Tajnu Bobijeva uspjeha kod publike, njegovu dugogodišnju popularnost kod odraslih i kod djece, njegov kolega Drago Krča, također bard hrvatskog glumišta, prepoznao je kao zaljubljenost u glumu, igru i kazalište. Publika je prepoznavala tu ljubav i uzvraćala mu ljubavlju. Bobi je volio život, ljude, prijateljstvo, druženje uz smijeh. Tome su posvećeni i Bobijevi dani smijeha u Histrionskom domu, u kojima je glumio od 1986., u 19 predstava, a od njega smo se oprostili 2011. godine.

Zlatko Vitez, umjetnički ravnatelj Histriona Bobiju je posvetio sonet:

Sonet za Bobija

Bobi naš je dragi sa smeškom povedal:
„Deco, problema nema!“
makar je dobro znal da glumci nisu,
kak bi se reklo – društvena krema.

Znal je još reći:
„Nemojte se samo svadit!“
i nadodat: „Hajmo rajše s našom zverinom
dobre predstave – radit.“

Niko se ni lepše smijal,
lepim pucama je namigival.
Naš je Bobi dobrovoljček bil.

Najrajše si je histriončeka spil
i popeval  „Moj klobuk ima tri lukne“.
Kad ga se setim,srce mi od smeha pukne.

Izvor: www.histrion.hr, Kulturauzagrebu.hr, 16. listopada 2023.