Međunarodna federacija glumaca - FIA

Poštivanje različitosti

Glavna zadaća FIA-e je poboljšanje uvjeta rada, unaprjeđenje ekonomskih i socijalnih prava izvođača, zaštita moralnih prava izvođača, zaštita umjetničke slobode i različitosti u svim njezinim oblicima

Niz sastanaka i radnih skupina Izvršnog odbora FIA-e, svjetske organizacije osnovane 1952. godine, koja okuplja 90 glumačkih strukovnih udruga i predstavlja više stotina tisuća izvođača u više od 60 zemalja iz cijeloga svijeta, započeo je upravo u Zagrebu gdje se održao sastanak Izvršnog odbora Međunarodne federacije glumaca (FIA). Svojim projektima i aktivnostima FIA ima važnu ulogu u kreiranju kulturne politike, a glavna je zadaća FIA-e zastupanje profesionalnih interesa svih izvođača, prvenstveno poboljšanje uvjeta rada, unaprjeđenje ekonomskih i socijalnih prava izvođača, zaštita moralnih prava izvođača, zaštita umjetničke slobode i različitosti u svim njezinim oblicima. Ovom prilikom podsjećamo na zaključke tog skupa i značenje FIA-e.

Zagreb: domaćin sastanka Izvršnog odbora Međunarodne federacije glumaca

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika član je Međunarodne federacije glumaca, koja djeluje u više grupa podijeljenih po kontinentima. Hrvatska pripada ogranku EuroFIA-e koja dva puta godišnje održava konferencijske sastanke u nekom od europskih gradova. Čast organiziranja sastanka Izvršnog odbora FIA-e pripala je Hrvatskoj samo godinu dana nakon što je na Kongresu u Sao Paulu Hrvatska prvi put u povijesti izabrana u Izvršni odbor FIA-e – vodeće tijelo upravljanja ove svjetske organizacije, te pokrenula inicijativu osnivanja regionalne CEE Grupe – Grupe zemalja srednje i istočne Europe. U Zagrebu se ovim povodom od 24. do 27. listopada 2017. okupilo 60 glumaca i suradnika u glumačkim organizacijama iz 15 država svijeta: Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Velike Britanije, Francuske, Rusije, Danske, Švedske, Švicarske, Irske, Turske, Maroka, Australije, Japana i Urugvaja, zajedno s tajništvom FIA-e iz Bruxellesa. U ime Hrvatskog društva dramskih umjetnika na događanjima su sudjelovale Ana-Marija Vrdoljak – članica UO i predstavnica HDDU-a u FIA-i, Perica Martinović – predsjednica HDDU-a, Marija Filipović – tajnica HDDU-a te pojedini članovi HDDU-a, kao i gosti čiji je rad vezan uz kazalište, film i televiziju te hrvatsku i međunarodnu kulturu. U Zagrebu su tih dana boravila i svjetski poznata glumačka imena, poput Amerikanke Gabrielle Carteris – predsjednice američke glumačke organizacije SAG-AFTRA iz Los Angelesa, predsjednice FIA-e – Kanađanke Ferne Downey, Dankinje Katje Holm – potpredsjednice FIA-e.

Osnivački kongres FIA-e 1951.

Svečano otvaranje sastanka i konferencije Izvršnog odbora FIA-e

Svečano otvaranje sastanka i konferencije Izvršnog odbora FIA-e održalo se u četvrtak, 26. listopada 2017.u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu. U ime ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek nazočila je načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković, voditeljica Odsjeka za izvedbene umjetnosti Maja Novoselec i pročelnik zagrebačkoga Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić. Pozdravni govor održala je Ana-Marija Vrdoljak, predstavnica Hrvatske u FIA-i, koja je izrazila svoje zadovoljstvo i čast što se Izvršni obor sastao upravo u Zagrebu. Nevena Tudor Perković u svojem je govoru istaknula identificiranje potreba i poticanje kreativnog razvoja umjetnika i kulturnih djelatnika u svim sferama kulture kao jedne od glavnih zadaća Ministarstva kulture. Istaknula je i izradu novog Zakona o umjetnicima kao temeljni dokument koji će pitanje statusa umjetnika uskladiti sa suvremenim društvenim uvjetima u kojima djeluju. Perica Martinović, predsjednica HDDU-a, ocijenila je kako u današnje vrijeme svjedočimo nedostatku duhovnosti i ustrajanju na materijalnom, ističući kako je baš zato bitno da se svi glumci ujedine u borbi za svoja prava jer „umjetnici uvijek lete, u nadi da će im se krila dotaknuti”.

Predsjednica FIA-e Ferne Downey u govoru je istaknula kako se glumci u digitalnom okruženju današnjice suočavaju s velikim izazovima jer iako je danas lakše nego ikad distribuirati svoja djela po čitavu svijetu, također je lakše drugima njihov rad iskorištavati za vlastiti profit, pritom ni na koji način ne pridonoseći njegovu stvaranju. Downey je upozorila i na nesigurno radno okruženje, neredovita plaćanja, nepostojanje sustava kolektivnog pregovaranja za osiguranje minimalnih uvjeta rada, nepoštivanja umjetničkih sloboda i različitosti i seksualno uznemirivanje na radnom mjestu. Navedeno predstavlja samo neke od izazova za rješavanje za koje se zalaže FIA, a za ostvarenje ciljeva vezanih uz dugoročne promjene ključni su partneri vlade, ministarstva kulture i političari diljem svijeta, istaknula je Downey. Generalni tajnik FIA-e Dominick Luquer naglasio je važnost sustava kolektivnog pregovaranja koji umjetnicima osigurava postojanje barem minimalnih uvjeta rada. Istaknuo je kako situaciju dodatno otežava nesigurna i zahtjevna priroda izvođačkog posla, kao i iznimno snažna konkurencija. Naveo je kako umjetnici zbog svega navedenog žive u nesigurnu okruženju te zato pozvao lokalne vlasti i nacionalne audiovizualne kompanije da se uključe u aktivne kolektivne pregovore sa sindikatima glumaca i glumačkim udrugama.

Ana-Marija Vrdoljak i Gabrielle Carteris, FIA u Zagrebu, 2017.

Sastanak Izvršnog odbora FIA-e

Nakon svečanog otvaranja uslijedio je sastanak te rasprava o najznačajnijim temama i problemima s kojima se susreću glumci diljem svijeta. Na početku sastanka Izvršni odbor FIA-e predložio je financijsko izvješće, koje su prihvatili svi predstavnici organizacija zemalja članica. Pozvali su članove na razmatranje mogućnosti uvođenja četvrte osobe u tajništvo odbora, a bilo je govora i o politikama ulaganja i financijskim rezervama. Izvršni je odbor izrazio želju za stvaranjem većih ulaganja i prikupljanja sredstava te je istaknuta potreba etičkog ulaganja. Uslijedilo je predstavljanje akcijskog plana FIA-e s naglaskom na oblikovanje budućeg djelovanja te razvijanje vlastitih modela planiranja svih organizacija država članica. Tajnik FIA-e Dominick Luquer u svojem se obraćanju dotaknuo pitanja Pekinške deklaracije, koje je prioritet u radu FIA-e. U Pekingu je održana Diplomatska konferencija o zaštiti audiovizualnih izvedbi s ciljem usvajanja Ugovora o audiovizualnim izvedbama. Iako je konferencija održana 2012. godine, još uvijek nisu sve zemlje članice uspjele ratificirati ugovor. Tajnik FIA-e zato je istaknuo kako je potrebna stalna suradnja i zahtjevi koji se upućuju vladama da bi se postigli ciljevi vezani uz ratifikaciju ugovora u svim zemljama te je pozvao na veću mobilnost svih članova FIA-e oko ovog pitanja.

Uslijedilo je izvješće o radu po regionalnim grupama FIA-e. Dankinja Katja Holm, glumica i dopredsjednica FIA-e, dala je izvješće europske grupe o njihovu sastanku na kojemu se raspravljalo o reformi uz autorska prava izvođača, uvođenju europskih putovnica za plesače i o ravnopravnosti spolova u audiovizualnim praksama i atipičnim radnicima u glumačkom sektoru. Ana-Marija Vrdoljak dala je izvješće Izvršnom odboru o regionalnoj CEE-grupi, pri čemu je govorila o europskom projektu koji HDDU ima u planu provesti, a cilj kojega je ojačati organizacije koje se bave zaštitom prava izvođača. Ana-Marija Vrdoljak navela je kako je biti dijelom Izvršnog odbora FIA-e i domaćinom ovog sastanka iznimno bitno za Hrvatsku i HDDU jer će to biti poticaj i motivacija da se riješe problemi s kojima se susreću naši izvođači te da se unaprijedi položaj izvođača i umjetnika koji rade u audiovizualnoj industriji, kako bi njihov rad bio dostojno vrednovan. Iz germanske su grupe istaknuli problem s reorganizacijom, dok je iz euro-azijske grupe izvješće dao Vladimir Kamen koji je istaknuo tešku poziciju plesača i cirkuskih umjetnika te naveo da atipično zaposlenje postaje sve važnije i da treba što prije ratificirati Pekinški sporazum. U ime frankofone grupe Odboru se obratio predstavnik AfroFIA-e iz Maroka, koji je govorio je o razvijanju sindikalnog programa koji se odnosi na reformu zakonskog okvira za umjetnike u Maroku. David P. White, izvršni direktor američke organizacije glumaca SAG-AFTRA, govorio je o štrajku u području videoigara, koji je trajao 11 mjeseci. Uspješan štrajk doveo je do povećanja kompenzacija, a postignuti su i dogovori s tvrtkama videoigara oko kolektivnih ugovora. Na sastanku Izvršnog odbora FIA-e održana je i zanimljiva panel-diskusija o pitanju umjetnika izbjeglica te su izneseni pozitivni primjeri projekata, kao što je projekt švedske organizacije Teaterförbundet, koji je uključio umjetnike izbjeglice, većinom iz Sirije.

Ferne Downey, Perica Martinović, Marija Filipović, Ana-Marija Vrdoljak, FIA u Zagrebu, 2017.

„Što je previše, previše je!“ Rezolucija o seksualnom uznemiravanju, diskriminaciji i odmazdi u  zabavnoj i medijskoj industriji

Članovi FIA-e iz različitih dijelova svijeta održali su panel-diskusiju o seksualnom uznemiravanju na radnom mjestu te iznijeli izvješća o poražavajućem stanju na ovu temu. Izlagači su istaknuli da je seksualno uznemiravanje stalan problem u kulturnoj industriji uz sveprisutno predatorsko ponašanje, najčešće producenata. Tu je i problem seksualnog uznemiravanja tijekom kreativnog procesa i neželjenih kontakata za vrijeme probi i pokusa. Najranjivija skupina seksualnog uznemiravanja i dalje su žene, iako postoji i problem zlostavljanja starijih glumaca ili nekih drugih ranjivih skupina. Predstavnici glumačke organizacije Equity iz Ujedinjenog Kraljevstva predstavili su svoju kampanju protiv seksualnog uznemiravanja, uz koju su izdali vodič i održali dvije konferencije na tu temu. Predstavljena je i uspješna kampanja Ne u našem prostoru! (Not in Our Space!) kanadskog sindikata glumaca (Canadian Actors’ Equity). Arden Ryshpan iz kanadskog Equityja izvijestila je kako je čak 50% njihovih članova bilo seksualno uznemiravano na radnome mjestu. Ključna zadaća za rješavanje ovog problema je edukacija i osnaživanje žena u ostvarivanju njihovih prava, zaključili su izlagači, s čime se složio i Izvršni odbor.

Gabrielle Carteris kao predsjednica američke glumačke organizacija SAG-AFTRA predložila je Izvršnom odboru usvajanje Rezolucije o seksualnom uznemiravanju, diskriminaciji i odmazdi u  zabavnoj i medijskoj industriji, što je Izvršni odbor FIA-e nakon glasovanja svih članova i usvojio. Od skandala koji trese Hollywood s američkim producentom Weinsteinom, pitanje seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu u zabavnoj industriji ponovno je ključna tema među kulturnim djelatnicima diljem svijeta.

Ferne Downey, Perica Martinović, Marija Filipović, Ana-Marija Vrdoljak, FIA u Zagrebu

Iz Izvršnog odbora FIA-e poručili su: „Što je previše, previše je!“ te izrazili poštovanje prema svima onima koji su javno progovorili o ovome problemu i najstrože osudili sve koji su seksualno uznemiravali, diskriminirali i činili odmazdu nad kolegama te pozvali kulturnu industriju da se ozbiljno posveti ovome problemu. Predsjednica FIA-e je za vrijeme usvajanja Rezolucije navela kako čelništvo organizacije zauzima stav i ne pristaje „na ništa manje“ od velike kulturne promjene. „Razvit ćemo dugoročnu strategiju nulte tolerancije prema bilo kakvim oblicima zlostavljanja”, istaknula je Ferne Downey.

Uz ovu rezoluciju donesena je i Rezolucija o internetskom mediju, koju su predložili predstavnici glumačke organizacije Actra iz Kanade, kojom žele postići pravedno tržište u digitalnom okruženju. FIA je na sastanku usvojila i Rezoluciju o jednakim pravima na brak. Nedavnim FIA-inim globalnim istraživanjem otkriveno je kako su LGBT-izvođači među najranjivijima u zajednici kulturnih djelatnika te su još uvijek diskriminirani i u svakodnevnom životu i na radnom mjestu. Upravo je zbog toga predložena Rezolucija o jednakim pravima na brak, u kojoj se navodi kako FIA snažno podupire jednaka prava i mogućnosti i odlučno odbija svaku diskriminaciju koja može direktno ili indirektno utjecati na radni vijek LGBTIQ+ izvođača. FIA podržava sve svoje članove i raduje se danu kada će svi izvođači, neovisno o njihovoj različitosti u svim njezinim oblicima, biti jednaki pred zakonom.

© Irena Boćkai, Hrvatskoglumiste.hr, objavljeno 26. listopada 2020.