Usvojen novi Zakon o kazalištima

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek navodi da novi zakon rješava sudbinu brojnih umjetnika, preciznije određuje način izbora i ovlasti intendanata nacionalnih kuća kao i rad javnih i privatnih kazališta, a koji se čekalo punih 16 godina.

Priredio: Željko Anzulović, 17. veljače 2023.

Dana 17. veljače 2023. zastupnici Hrvatskog sabora izglasali su Zakon o kazalištima (kojeg možete pročitati na ovom linku). Nakon rasprave drugog čitanja donesen je novi Zakon koji nosi brojne novosti. Ministarstvo kulture i medija u svojoj objavi navodi da se njime:

• Jasno se razgraničavaju ovlasti intendanta/ravnatelja i kazališnog vijeća te se uređuju kriteriji za članstvo u kazališnom vijeću;
• Bolje se definiraju načini financiranja javnih kazališta i javnih kazališnih družina;
• Uvodi se model financiranja programa nacionalnih kazališta od strane Ministarstva kulture i medija vezan uz mandatno razdoblje intendanta nacionalnog kazališta;
• Omogućuje se zapošljavanje kazališnih umjetnika na neodređeno vrijeme nakon četiri godine rada u kazalištu (do sada se takav ugovor mogao sklopiti tek nakon 20 godina rada);
• Uvodi se institut revizije umjetničkog djelovanja za one umjetnike koji su u stalnom angažmanu, a ne mogu ili ne žele sudjelovati u realizaciji repertoara;
• Osigurava se povoljan izračun mirovine za baletne i plesne umjetnike koji su izgubili profesionalnu sposobnost za rad te ne mogu više umjetnički djelovati i doprinositi, a uvodi se i institut prekvalifikacije za one umjetnike koji ne žele otići u mirovinu nego su zainteresirani za obrazovanje i nastavak rada u nekoj drugoj profesiji.

Obuljen-Koržinek; U zakonu postavljeni osnovni kriteriji za vođenje kulturnih ustanova

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, za središnji Dnevnik HTV-a, govorila je o novom Zakonu o kazalištu navodeći da on rješava sudbinu brojnih umjetnika, preciznije određuje način izbora i ovlasti intendanata nacionalnih kuća kao i rad javnih i privatnih kazališta, a koji se čekalo punih 16 godina.
Jedna od spornih odluka novog zakona je ta da se kod imenovanja intendanta sve stavlja u ruke gradonačelnika zbog čega su je i oporbeni saborski zastupnici tijekom rasprave o novom Zakonu o kazalištima optužili za uvođenje autokracije.

„Gradonačelnici su izravno imenovani i otkad je promijenjen Zakon o lokalnoj samoupravi većina imenovanja je u rukama gradonačelnika. To je konzistentno s onim kako je na razini ministarstva gdje sve ravnatelje ustanova bira ministar. Mislim da će to smanjiti politizaciju jer će maknuti raspravu o profesionalcima i umjetnicima iz ponekad vrlo nelagodnih rasprava kakve su se znale voditi u skupštinama i gradskim vijećima“, objasnila je Obuljen Koržinek.

Imenovanje intendanta zagrebačkog HNK bit će međutim odluka ministra kulture. Razlog tomu, kaže ministrica, je što je to je jedino kazalište kojem je suosnivač država i tu ravnatelja imenuje Vlada u konzultaciji ministra i gradonačelnika Zagreba.

Sporna je i evaluacija koja bi se trebala događati svake četiri godine.

„Evaluacija je tu zato da ako netko ne doprinosi svom kazalištu, a ima takav ugovor na neodređeno vrijeme, a recimo radi puno honorarno. Ovako će se takvoj osobi lakše otkazati ugovor o radu a onda uzeti nekoga tko će zaista za tu plaću raditi“, rekla je ministrica naglasivši da su to vrlo rijetke situacije.

Posebno su novim Zakonom o kazalištima nezadovoljni predstavnici manjih kazališta koji se bune da nisu propisane sankcije.

„Ja sam općenito protiv prenormiranja. To nije europska praksa. U zakonu treba postaviti osnovne kriterije i ostaviti onda kazalištima i osnivačima da vode te ustanove. Najvažniji su u stvari kriteriji izvrsnosti prema kojima se prepozna ima li kazalište svoju publiku, ima li relevantan repertoar. I da se puste ljude koji vode kazalište da to rade na profesionalan način. Ne trebaju sankcije u kulturi“, zaključila je ministrica Obuljen Koržinek.

Izvori: www.min-kulture.gov.hr; www.vlada.gov.hr, Hrvatskoglumiste.hr, objavljeno 17. veljače 2023.