Ljudska prava i marginalizirane skupine u fokusu 28. Međunarodnog festivala malih scena

Priredio: Željko Anzulović, 2. svibnja 2023.

Od srijede, 3. do utorka, 9. svibnja 2023. godine u Rijeci će se održati 28. Međunarodni festival malih scena. Festival počinje izvedbom Genijalne prijateljice u izvedbi HNK-a u Zagrebu. U sedam dana na festivalu će biti prikazano sedam predstava u izboru selektora Jasena Boke, iz Srbije, BiH i Hrvatske, a osnovna tema koja se ove godine pojavljuje u svim predstavama, jest pitanje temeljnih ljudskih prava, onih koji su (i) u suvremenomu društvu nepravedno stavljeni u status manjine i time marginalizirani. Na prvom mjestu su prava žena, jer, kaže u najavi festivala Boko, živimo u društvu koje ženu u 21. stoljeću  često tretira u srednjovjekovnom duhu. Festival se kroz predstave bavi i drugim marginaliziranim osobama ili društvenim skupinama, koje svoj tračak svjetla traže, ponekad i pronalaze, u emociji, vjeri u svoje snove ili iluzije, u pravilu izvan društva koje ih odbacuje.

Zemlja partner ove je godine Poljska, koja se predstavlja Shakespeareovim Learom, izvedbom kojom je Teatr Stary iz Lublina obilježio dva stoljeća postojanja. Kralj koji je ostao sam na svijetu, kojem je čak i iz naslova njegove drame nestala titula, pretvoren je u lutalicu i iz pozicije moći postao obespravljeni marginalac. Glumački esej u izvedbi jednog od u svijetu najpoznatijih poljskih glumaca Andrzeja Seweryna govori o starcu prepuštenom samome sebi. U ispražnjenom post-apokaliptičnom svijetu Lear nema više pravo biti ni otac. U mračnim ostacima svijeta, u predstavi koju je režirao Janusz Opryński čak i glasovi najbližih, njegovih kćeri, dolaze iz kanti za otpad.

O tome kako bi konzervativno društvo htjelo vidjeti ženu najradikalnije progovara drama Maje Prelević Posljednje djevojčice – pop-opera u režiji Kokana Mladenovića i izvedbi multikulturalnog i multinacionalnog kazališta/pozorišta/Színház Kosztolányi Deszö iz Subotice u Srbiji. Predstava suočava gledatelja s podijeljenim svijetom u kojem žene iz siromašnih zemalja na proizvodnoj traci nose djecu za bogate zapadnjake, gdje liječnici o djeci govore kao o robnim jedinicama, a fasada je lažni sjaj nasmijanog kapitalizma. Žene u tom svijetu nemaju pravo ni na svoje tijelo niti na svoju sudbinu.

Pristanak suvremene engleske redateljice i spisateljice Nine Raine u režiji Nebojše Bradića i izvedbi Ateljea 212 govori o silovanoj ženi, ali iz perspektive bešćutnih odvjetnika, u kojem sama žrtva postaje nebitna, a pozicija žene u macho svijetu, pogotovo kad više nije mlada, u temelju je Williamsovog klasika Tramvaj zvan želja, koprodukciji Teatra Ulysses i Beogradskog dramskog pozorišta u režiji Lenke Udovički.

Genijalna prijateljica, hit roman Elene Ferrante u adaptaciji Nine Pavlović i Filipa Jurčevića i režiji Marine Pejnović i produkciji zagrebačkoga HNK priča je odrastanju djevojčica u surovom svijetu siromašnog Napulja pedesetih godina dvadesetog stoljeća. Biti dvostruko marginaliziran kao žensko dijete u društvu prožetom sukobima i siromaštvom, razapetom između iscrpljujućega fizičkog rada i utjecaja mafijaške scene situacija je koja ih okreće jedinom preostalom – iskrenom prijateljstvu.

Moj sin samo malo sporije hoda Ivora Martinića u izvedbi Sarajevskog ratnog teatra SARTR i režiji Ivana Plazibata bavi se majkom i njenim sinom invalidom, kojem je u ovom dijelu svijeta teško naći mjesto u društvu. Ipak, i ova obitelj, umjesto ravnopravnosti u društvu, svoj izlaz pronalazi u međusobnoj ljubavi i poštovanju, pa duboko emotivna priča ide prema svom svjetlu na kraju tunela.

55 kvadrata Ivane Vuković u produkciji HNK Split i režiji Ivana Plazibata, bavi se ugroženom skupinom, koja u turističkim dijelovima svijeta, sve više raste. Pomama za apartmanizacijom i pokušajem izvlačenja nekog dinara od turista, kada dođe vrijeme sezone mlade obitelji tjera iz unajmljenih stanova natrag u krilo roditelja. A tu, u problematičnoj stambenoj situaciji u Hrvatskoj, osim roditelja živi već i dementna baka i mlađi brat mlade supruge. Drama koja dokumentaristički registrira preveliku obitelj u premalenom stanu, tragikomična je slika zemlje pa i cijele mediteranske regije koja pod teretom profita gubi pravo na intimu.

Kao i uvijek festival prate okrugli stolovi nakon predstava, a festival proglašenjem nagrađenih završava 9. svibnja.

Raspored predstava u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku

Srijeda, 3. svibnja 2023.  u 19:30 sati
Hrvatsko narodno kazalište  u Zagrebu
Ferrante: GENIJALNA PRIJATELJICA
Redateljica: Marina Pejnović

Četvrtak, 4. svibnja 2023.  u 19:30 sati
Teatr Stary, Lublin, Poljska
Shakespeare: LEAR
Redatelj: Janusz Oprynski

Petak, 5. svibnja 2023.  u 19:30 sati
Kazalište Atelje 212, Beograd, Srbija
Rain: PRISTANAK
Redatelj: Nebojša Bradić

Subota, 6. svibnja 2023.  u 19:30 sati
Hrvatsko narodno kazalište Split
Vuković: 55 KVADRATA
Redatelj: Ivan Plazibat

Nedjelja, 7. svibnja 2023.  u 19:30 sati
Teatar Kosztolányi Deszö, Subotica, Srbija
Pelević: POSLJEDNJE DJEVOJČICE
Redatelj: Kokan Mladenović

Ponedjeljak, 8. svibnja 2023.  u 19 sati
Kazalište Ulysses, Zagreb
Williams: TRAMVAJ ZVANI ŽELJA
Redateljica: Lenka Udovički

Utorak, 9. svibnja 2023.  u 19:30 sati
Sarajevski ratni teatar SARTR, Bosna i Hercegovina
Martinić: MOJ SIN SAMO MALO SPORIJE HODA
Redatelj:  Ivan Plazibat

Izvor: www.hkd-rijeka.hr; Hrvatskoglumiste.hr, objavljeno 2. svibnja 2023.